Концерт Богдана Бикицког и Наташе Срдић Jан

28/08/2017

         Пројекат ЗА НОВЕ МОСТОВЕ

Фестивал NEO – НЕкласични фестивал класичне музике

Четвртак, 31. август 2017. године

 

Културни центар Новог Сада, Клуб „Трибина младихˮ , у 19:30 часова

К О Н Ц Р Е Т

Богдан Бикицки, кларинет

Наташа Срдић Јан, клавир

П р о г р а м:

Carl Maria von Weber,Robert Schumann, Edison Denissow, Claude Debussy,Francis Poulenc

Улаз је слободан!

 

 Наташа Срдић Јан, рођена је 1981. године у Београду. Завршила је основну и средњу Музичку школу „Исидор Бајић” у Новом Саду, у класама проф. Лидије Гвоздановић и проф. Милене Апић. Започете студије у класи проф. Рите Кинке на Академији Уметности у Новом Саду наставља и завршава у класи Frank-Immo Zichnerana Hochschulefür Франц Лист у Вајмару. Године 2009. је успешно, са највишом оценом, завршила и постдипломске студије камерне музике у Вајмеру, у класама проф. Улрицх Беетзаи Биргит Ерицхсон (АБЕЕГ Трио), и проф. Ларисе Кондратјеве, а након тога и студије клавирске педагогије, такође са највишом оценом и посебним похвалама у оквиру исте институције. У току школовања била је полазник мајсторских курсева код еминентних професора попут Арбо Валдме, Рите Кинке, Невене Поповић, Кристофера Хогвуда, Наталије Арзуманове, Аведиса Којумђиана и других.

Добитница је награда и признања на домаћим и међународним такмичењима. Поред многобројних солистичких и камерних концерата у региону и у иностранству (Нови Сад, Београд, Суботица, Скопље, Берлин, Вајмер, Фиренца, Беирут, Кјото итд.), Наташа Срдић Јан је дугогодишње активна и као оснивач и члан више ансамбала модерне музике у Србији и Немачкој, са којима редовно концертира на домаћој и страној сцени. Један је од идејних твораца циклуса концерата француске музике које већ четири године у Новом Саду, Београду и Суботици успешно реализује уз подршку Музичке омладине Новог Сада, Кулурног центра Београда, „Елецтеˮ Суботица, а уз покровитељство АП Војводине и Француског института у Србији.

Снимала је за РТВ Нови Сад, а у Немачкој је са Енсембле Маргес, ансамблом за савремену музику, остварила и неколико ЦД издања.

Од 2009. године запослена је на Академији Уметности у Новом Саду, као вишистручни сарадник – корепетитор.

Богдан Бикицки, рођен је 23. 9. 1992. године  у Новом Саду. Завршио је средњу Музичку школу „Исидор Бајићˮ  у Новом Саду у класи Ђуро Петеа, а основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Николе Срдића. Тренутно се налази на Мастер студијама на Универзитету Мозартеум Салзбург у Аустрији, у класи проф. Венцела Фукса, првог кларинетисте Берлинске Филхрамоније.

Стекао је многобројна признања на домаћим и међународним такмичењима, међу којима се истичу: 1. награде на Такмичењу дрвених дувача у Пожаревцу, 1. награде на Такмичењу младих дувача  „Мајска сусретањаˮ у Лазаревцу, 1. наградена Републичком такмичењу у Београду, 1. награда на Републичком такмичењу 2011. године и назив „лауреатˮ, 1. награда у Б-категорији на 3. Интернационалном такмичењу „Антон Еберстˮ  као и 1. награда у Ц-категорији на 5. Интернационалном такмичењу „Антон Еберстˮ у Новом Саду.

Пролазом и наступом у другу етапу једног од највећих такмичења за кларинет „Аеолусˮ у Дизелдорфу (Немачка, 2014.године), Богдан Бикицки остварио је запажен међународни успех као и уласком и наступом у полуфинале такмичења „Прашко пролећеˮ у Прагу (Ћешка, 2015. године).

Као солиста и члан бројних камерних састава и ансамбла „Хоракларинетаˮ наступао је у многим градовима Србије, региону и иностранству (Београд, Нови Сад, Зрењанин, Суботица, Пула, Кршко, Љубљана, Цеље, Будимпешта, Минхен, Дизелдорф, Праг, Салзбург, Иммлинг,  итд.)

Похађао је многе семинаре и часове код еминентних професора као што су: Жолт Зсатмари, БелаКовач, Никола Срдић, Дарио Зингалес, Тадеј Кениг, Јонатхан Цохлер, Андреас Сцхаблас, Милан Милојчић, Ђуро Пете, итд.

Наступао је са Синфонијским оркестром Мозартеуми Дувачком Филхармонијом Мозартеум у Салзбургу (Аустрија), и тако имао прилику да сарађује са врхунским диригентима као што су Бруно Вејл (Bruno Wail), Каи Рохриги Хансјoрг Ангерер. Стални је члан оркестра Oper Festspiele Immling у Немачкој.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања