Циклус „Павиљон музике“ – концерт 5. априла

31/03/2016

У Свечаној сали Градске куће, у уторак 5. априла са почетком у 20 часова у оквиру циклуса „Павиљон музике“ концерт ће одржати Ксенија Мијатовић, Слободанка Стевић и Вероника Антуновић-Марић.

index

Ксенија Мијатовић рођена је 1982. године у Сомбору где је завршила основну музичку школу „Петар Коњовић“. Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ похађала је у Новом Саду, у класи АлександраЂуриђа. Академију уметности у Новом Саду завршила је у класи проф. Лауре Леваи-Аксин.

Од почетка музичког школовања освојила је многе престижне награде као што су: III награда на такмичењу „Петар Коњовић“ (Београд), Специјална награда на Републичком такмичењу (Београд), III награда на Међународном такмичењу камерних састава (Балашиђармат – Мађарска), као и низ првих награда на разним фестивалима у држави. Такође је добитник повеље „Новосадски анђели“ и награде Покрајинског секретаријата за културу. Свирала је у великом броју камерних састава, са којима је такође постигла изузетан успех. Као солиста наступила је са средњошколским симфонијским оркестром поводом прославе деведесетогодишњице школе „Исидор Бајић“.

Најзначајније признање представља I награда (100 бодова) на међународном такмичењу младих музичара у Охриду, „Охридски бисери“. Као концертни извођач наступа у Сомбору, Новом Саду, Београду, Сремској Митровици, Бачкој Паланци… У оквиру традиционалних пројеката Академије уметности у Новом Саду, наступила је као солиста уз пратњу Симфонијског оркестра Академије уметности. Снимала је за РТВ Нови Сад. Свирала је у великом броју камерних састава од којих се издвајају дувачки квинтет „Квартет“ и трио „Позитив“. Године 2004. са „Позитивом“ осваја I награду на Међународном такмичењу  Citta di Padova. У истом граду су годину дана касније одржали целовечерњи концерт.

Сертификат „Associated Board of Royal Scools of Music“ за инструктора флауте за Југоисточну Европу добила је 2007. године. Са тријом „Позитив“ је положила испит из камерне музике (Advanced Level), који организује Associated Board of Royal Scools of Music.

Похађала је мајсторске курсеве код Михаела Мартина Кофлера (Аустрија), Софи Шерије (Француска), Јаноша Балинта (Мађарска), Ицеша Гергеља (Мађарска), Бориса Превишића (Швајцарска), као и мајсторски курс из камерне музике код професора Норберта Гирлингера (Аустрија) и Боштјана Липовшека (Словенија).

Слободанка Стевић је рођена у Новом Саду, где је завршила Музичку школу “Исидор Бајић”, у класи Елеоноре Мали. Дипломирала је и завршила мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, у класи др Дориана Лељака. Као пијаниста усавршавала се на курсевима код еминентних педагога: Душан Трбојевић, Кемал Гекић, Невена Поповић, Јокут Михаиловић, Ирис Кобал, Нинослав Живковић, Светлана Богино, Владимир Огарков, Сергеј Маркаров, Едвард Тургеон, Јувал Адмони, Тами Казанава и др.

Наступала је као солиста и као камерни музичар у више од 20 земаља света. Од 2003. године била је ангажована на Академији уметности у Новом Саду, прво као сарадник у настави клавира, потом као сарадник на гудачком одсеку, као и на одсеку за удараљке. У више наврата радила је као званични клавирски сарадник на бројним семинарима гудачких педагога: Дејана Михајловића, Игора Курет – Куретија, Дејана Богдановића, Мегуму Тешиме. Слободанка Стевић начинила је већи број трајних музичких снимака за РТС, РТВ, РНС, Студио М, Телевизију Ватикана, РТ Сан Марино, Исраел ТВ.

Од 2005. године члан је клавирског дуа Ингмар са колегом, пијанистом Александром Глигићем. Извођачи су бројних светских премијера дела домаћих и страних композитора, добитници међународних признања и специјалних награда на интернационалним конкурсима. Стевићева је део ансамбла “Орфелин” као и “Борис Ковач & New Ritual Group”. Поред професуре у Музичкој школи “Исидор Бајић”, ангажована је хонорарно у Српском народном позоришту. Снимила је неколико ЦД издања: Петроварадинска свита, Ингмар-Hesitation,Anamnesis,Cataloge of memories. Тренутно припрема нови ЦД са музиком савремених српских композитора за 2 клавира. Сва дела су писана и посвећена њеном дуу. Добитница је годишње награде Удружења музичких и балетских педагога Србије за 2010. годину.

Вероника Антуновић-Марић основну и средњу музичку школу завршила је у Новом Саду у Музичкој школи „Исидор Бајић” у класи Жужане Егић. Године 1995. уписала је Академију уметности у Новом Саду у класи Љубише Петрушевског, код кога је учила три године. Четврту годину била је у класи Габора Диенеша из Будимпеште и асистента Владимира Пушкаша. Дипломирала је 2000. године. Магистарске студије на обои је завршила на Академији уметности у Новом Саду у класи Јаноша Кемења из Будимпеште. У школској 1999/2000. години била је студент на Музичкој академији „Лист Ференц” у Будимпешти у класи Петера Понграца и асистента Габора Диенеша.

На Републичком такмичењу у Београду 1995. године у категорији обоа освојила је II награду, а 1997. године I награду. На Музичкој академији „Лист Ференц” у Будимпешти похађала је мајсторске курсеве за обоу код Хана де Вриса (Холандија) и Ласла Хададија (Француска). 2003. године била је активни учесник на мајсторским курсевима у Мађарској код обоисте Ленчеш Лајоша из Штутгарта и у Немачкој, код Штефана Шилија. 2004. године и 2006. године похађала је мајсторски курс код обоисте Хансјерг Шеленбергера у Немачкој.

Наступала је на многим концертима као солиста, те са камерним саставима у Србији и Мађарској. Била је члан дувачког квартета „Quaternion”. Као члан Војвођанске омладинске филхармоније и Новосадских солиста имала је наступе у земљи и иностранству (Словенија, Мађарска, Аустрија, Немачка). Године 2004. је била члан  Verbier Festival Orchestra из Швајцарске, са којим је концертирала широм Европе и Блиског Истока, 2010. године MIO оркестра из Марибора. Члан је Симфонијског оркестра југоисточне Европе из Сарајева, Војвођанског симфонијског оркестра из Новог Сада и оркестра „Орфелин“ из Новог Сада.

Професор је обое у Музичкој школи „Владо Милошевић” у Бања Луци од 2001. до 2011. године. Од 2008. године наступа са пијанисткињом Тимеом Хотић. Тренутно ради у оркестру Српског народног позоришта у Новом Саду као соло обоиста и члан је Новосадског дувачког квинтета и трија флаута, обоа и клавир.

Програм:

  • B. de Loeillet – Sonata br.16 d-moll

I – Largo

II – Allegro con fuoco

III – Adagio

IV – Allegro

 

  • Berlioz – Trio op. 25 iz oratorijuma „Hristovo raspeće“

 

  • Dring – Trio za flautu, obou i klavir

I – Allegro con brio

II – Andante semplice

III – Allegro giocoso

 

  • Gaubert – Tarantela

 

  • Demersseman/F. Berthelemy – Fantazija na teme iz opere „Viljem Tel“

 

  • Arnold – Buržoaska svita

I – Prelude

II – Tango (Elaine)

III – Dance (Censored)

IV – Ballad

V – Valse (Ugo)

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања