Ciklus „Ozvučavanja“ – koncert Sanje Lukovac

07/03/2016

U Svečanoj sali Gradske kuće, u sredu, 10. marta, u 20 časova, u okviru ciklusa „Ozvučavanja“, koncert će održati pijanistkinja Sanja Lukovac

Program koncerta: Šostakovič, Hajnd i Šuman

Sanja Lukovac je rođena 1988. godine u Kragujevcu, gde stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Natalije Tomić. Od dvanaeste godine polaznik je pripremne godine za mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Rite Kinke. Osnovne i master studije, takođe, završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Rite Kinke. Nakon toga usavršavanje nastavlja na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, paralelno na odsecima za solo klavir i kamernu muziku. Trenutno je na doktorskim studijama FMU u Beogradu, na odseku za klavir u klasi prof. Dejana Sinadinovića i odseku za kamernu muziku u klasi prof. Dejana Subotića.

Pohađala je brojne majstorske kurseve, na kojima je imala priliku da sarađuje sa eminentnim klavirskim pedagozima. Neki od njih su: Arbo Valdma, Dajan Andersen, Aleksandar Madžar, Jurij Kot, Wei Yi Yang, Rustem Hajrudinov i drugi. Dobitnik je velikog broja nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kao najznačajnije, izdvajaju se prve nagrade na međunarodnim takmičenjima Ella Philipp u Rumuniji 2008. godine – troetapno takmičenje klavirskih koncerata, Memorijal Isidor Bajić u Novom Sadu 2004. godine i treća nagrada na istom takmičenju 2006. godine. Takođe, u više navrata bila je pobednik brojnih domaćih takmičenja, međunarodnog i nacionalnog karaktera, kao što su Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu, Međunarodno takmičenje pijanista u Šapcu, Međunarodno takmičenje “Gradus ad parnasum” u Kragujevcu, Takmičenje mladih pijanista u Nišu. Dobitnik je nagrada i na takmičenjima u Češkoj – peto mesto na takmičenju “Carl Czerny” u Pragu, Makedoniji – drugo mesto na takmičenju “Muzičari novog milenijuma” u Skoplju, Italiji – prva nagrada na takmičenju “Citta di Stresa”. Nastupala je u svim značajnijim salama Srbije (Zadužbina I.Kolarca – Beograd; Sinagoga, Gradska kuća – Novi Sad; Gradska kuća – Subotica) predstavljajući se publici kao solista, sa orkestrom i kao član kamernih ansambala. Klavirske resitale održala je u gradovima širom Srbije, a kao jedan od nekolicine studenata učestvovala je i u projektu Nacionalna koncertna sezona `08/09. Kao solista nastupala je sa orkestrima Vojvođanski simfoničari, Camerata academica, Temišvarska filharmonija, Schlezinger, orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu, izvodeći klavirske koncerte Hajdna, Mocarta, Betovena i Prokofjeva. U okviru klavirskog dua Floreus, u sastavu Andrea Der – Sanja Lukovac, predstavila se publici kao kamerni muzičar nizom celovečernjih koncerata. Tokom 2013. godine, duo Floreus je u saradnji sa perkusionistima održao koncerte u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, Novosadskoj sinagogi, kao i u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Uporedo sa umetničkom delatnošću, Sanja Lukovac ostvarila je i zapažene rezultate na polju pedagogije. Njeni učenici iz muzičke škole “Dr. Miloje Milojević” u Kragujevcu, dobitnici su nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima, nakon čega su svoje školovanje nastavili na Muzičkoj akademiji u Hanoveru i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U periodu između 2009. i 2011. godine bila je u zvanju saradnika u nastavi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za glavni predmet – klavir. Trenutno je zaposlena kao docent za predmet Klavirska muzika na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja