Циклус „Озвучавања“ – концерт Сање Луковац

07/03/2016

У Свечаној сали Градске куће, у среду, 10. марта, у 20 часова, у оквиру циклуса „Озвучавања“, концерт ће одржати пијанисткиња Сања Луковац

Програм концерта: Шостакович, Хајнд и Шуман

Сања Луковац је рођена 1988. године у Крагујевцу, где стиче основно и средње музичко образовање у класи проф. Наталије Томић. Од дванаесте године полазник је припремне године за младе таленте при Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Рите Кинке. Основне и мастер студије, такође, завршава на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Рите Кинке. Након тога усавршавање наставља на специјалистичким студијама на Факултету музичке уметности у Београду, паралелно на одсецима за соло клавир и камерну музику. Тренутно је на докторским студијама ФМУ у Београду, на одсеку за клавир у класи проф. Дејана Синадиновића и одсеку за камерну музику у класи проф. Дејана Суботића.

Похађала је бројне мајсторске курсеве, на којима је имала прилику да сарађује са еминентним клавирским педагозима. Неки од њих су: Арбо Валдма, Дајан Андерсен, Александар Маџар, Јуриј Кот, Wei Yi Yang, Рустем Хајрудинов и други. Добитник је великог броја награда на домаћим и међународним такмичењима. Као најзначајније, издвајају се прве награде на међународним такмичењима Ella Philipp у Румунији 2008. године – троетапно такмичење клавирских концерата, Меморијал Исидор Бајић у Новом Саду 2004. године и трећа награда на истом такмичењу 2006. године. Такође, у више наврата била је победник бројних домаћих такмичења, међународног и националног карактера, као што су Републичко такмичење музичких и балетских школа Србије у Београду, Међународно такмичење пијаниста у Шапцу, Међународно такмичење “Gradus ad parnasum” у Крагујевцу, Такмичење младих пијаниста у Нишу. Добитник је награда и на такмичењима у Чешкој – пето место на такмичењу “Carl Czerny” у Прагу, Македонији – друго место на такмичењу “Музичари новог миленијума” у Скопљу, Италији – прва награда на такмичењу “Citta di Stresa”. Наступала је у свим значајнијим салама Србије (Задужбина И.Коларца – Београд; Синагога, Градска кућа – Нови Сад; Градска кућа – Суботица) представљајући се публици као солиста, са оркестром и као члан камерних ансамбала. Клавирске реситале одржала је у градовима широм Србије, а као један од неколицине студената учествовала је и у пројекту Национална концертна сезона `08/09. Као солиста наступала је са оркестрима Војвођански симфоничари, Camerata academica, Темишварска филхармонија, Schlezinger, оркестар Академије уметности у Новом Саду, изводећи клавирске концерте Хајдна, Моцарта, Бетовена и Прокофјева. У оквиру клавирског дуа Флореус, у саставу Андреа Дер – Сања Луковац, представила се публици као камерни музичар низом целовечерњих концерата. Током 2013. године, дуо Флореус је у сарадњи са перкусионистима одржао концерте у Великој дворани Коларчеве задужбине, Новосадској синагоги, као и у Првој крагујевачкој гимназији.

Упоредо са уметничком делатношћу, Сања Луковац остварила је и запажене резултате на пољу педагогије. Њени ученици из музичке школе “Др. Милоје Милојевић” у Крагујевцу, добитници су награда на међународним и домаћим такмичењима, након чега су своје школовање наставили на Музичкој академији у Хановеру и Факултету музичке уметности у Београду. У периоду између 2009. и 2011. године била је у звању сарадника у настави на Академији уметности у Новом Саду за главни предмет – клавир. Тренутно је запослена као доцент за предмет Клавирска музика на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања