ДАНИ УКРАЈИНЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

15/05/2017

У Културном центру Новог Сада у уторак 16. маја у Клубу „Трибина младих“ почеће манифестација „Дани Украјине“ и трајаће све до среде 24. маја, а публика ће током осам дана трајања манифестације имати прилику да се боље упозна са украјинском културом и да ужива у веома богатом програму који ће обухватити трибине, округле столове, изложбе, као и  пројекције украјинских филмова.

Манифестација ће почети отварањем изложбе „Историја односа Украјине и Србијеˮ у Клубу „Трибина младихˮ у 16:30 часова, а наставиће се округлим столом „Нови Сад и украјинске регије – историја братимљења“.

На отварању ће се обратити:

Амбасадор Украјине у Србији Олександар Александрович,

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић,

Председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић,

Шеф Делегације Лавовске градске управе Наталија Бунда.

О изложби

Изложба  се састоји од 20. паноа са текстом и сликама о историји украјинско-српског пријатљства, почев од Старе Русије; преко Козака; украјинских монаха на Фрушкој Гори све до Другог светског рата; досељавања Украјинаца и Русина на просторе Србије и данашње сарадње Украјине и Србије (главних достигнућа у области кулутуре, науке и образовања). Циљ ове изложбе је да прикаже како су украјински и српски народ одувек били пријатељи и имали блиску културу и традицију.

Комплетан програм манифестације можете погледати ОВДЕ.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања