Видео инсталације уметнице Тање Вујасиновић

21/06/2017

Изложба видео инсталација уметнице Тање Вујасиновић биће отворена у петак 23. јуна у галерији Мали ликовни салон, Михајла Пупина 9. са почетком у 20 сати. Изложба под називом „Неиспоручени неони господина Лацковића“ трајаће до четвртка 06. јула. Добро дошли!

 

                                            Видео инсталација; видео 13,13“ и неонски знак 60 x 30 x 2 cm

 

 Рад се састоји од видеа и неонског знака (кактуса) постављеног у простору галерије. Развој и нестанак једне технологије у видеу се у потпуности преклапају с радним веком господина Лацковића; 50-их година прошлог века, још као средњошколац, господин је био један од првих стручњака који су се почели бавити неоном на овим просторима, а 2009. године присиљен је да оде у пензију, јер више није био у могућности да зарађује од промета који је, под бременом спорних европских енергетских регулатива, уступио место новој ЛЕД технологији. Постављање никад испоручених неона из радионице господина Лацковића у јавни простор његовог града (Велике Горице) и личне приче везане уз постављене неоне стварају везу између личног и јавног, између господина Лацковића и града. Паралелно пратимо суоднос града и неона као знакова урбанитета који инкорпорирацијом у урбано ткиво коначно добијају сврху свог постојања мењајући препознатљиве градске визуре стварањем нових, фиктивних, урбаних идентита.

Проблематизујући разлоге нестанка технологије неона из перспективе господина Лацковића, видео из интимистичког прелази у социјално ангажовани; као што је наглашено у филму, мали обрти израде неона нестају као последица форсираних европских енергентских регулатива за прелазак на глобалистичку масовну производњу ЛЕД-а. Но осим проблематичних социјалних последица по приватнике, нестанком неонске технологије из јавног простора последично се трансформише и визуелни идентитет градова. Испреплићући неонску славну прошлост градова из Клајновог филма Broadway by Light с привременим постављањем неонских знакова на неколико великогоричких фасада, овај филм освештава ту нашу урбану меморију.

Биографија:

Визуелна уметница рођена у Загребу 1974. године. У раду се користи различитим медијима укључујући мултимедијалне инсталације, сите-специфиц интервенције, скулптуру, видео и звук. Живи и ради у Загребу.

Образовање:

2005-2006. MA Fine Art, Saint Martins College of Art and Design, London

1993-1999. Академија ликовних умјетности у Загребу, Одсјек кипарства

Награде, стипендије, Артист ин ресиденцy програми:

  1. Финалиста награде OHO (YVAA Slovenije), Љубљана
  2. Финалиста награде Радослав Путар (YVAA Hrvatske), Загреб
  3. Стипендиста Министарства Знаности, Образовања и Шпорта Републике Хрватске

Стипендиста The Staples Trust, Велика Британија

Стипендиста The Roger and Sarah Bancroft Trust, Велика Британија

  1. Grandprix Драва Арт Анала Копривница

Париз, Cité Internationale des Arts, Artist in residency program

  1. Награда Академије ликовних уметности

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања