Ретроспективна изложба Удружења ткаља Новог Сада „Чувајући традицију – одговори захтевима модерног времена“

28/01/2016
ТКАЊЕ – РИЗНИЦА ПРОШЛОСТИ
Ретроспективна изложба Удружења ткаља Новог Сада
„Чувајући традицију – одговори захтевима модерног времена“

 

Удружење ткаља Нови Сад, које је већ  дуги низ година члан Асоцијације за предење, бојење и ткање Велике Британије и чији су радови   репрезент наше традиције на многим  домаћим и страним изложбама иу музејима, одржаће изложбу поводом двадесет година постојања.

Од 2. до 8.фебруара 2016. у Културном центру града Новог Сада, Католичка порта 5, одржаће се изложба и низ програмских активности као што су демонстрација ткања ћилимова и савремених тканина, разговори на тему очувања традиције , драмски приказ о Савки Суботић, жени која је прва приказала свету дивне радове  ткаља са наших простора, затим модна ревија и додела награда учесницима такмичења за најлепши ткани рад.

Неговање богатства преплетаја на ручном разбоју у данашњем времену дигиталне стварности има мисију да новим генерацијама скрене пажњу на лепоту рукотворина које су изградиле цивилизацију као и нашу историју.

Данас је вештина ручног ткања готово заборављена. Ретки су они који знају да ткају, а данашње генерације  не знају чак ни да је разбој име те чудне дрвене направе за ткање.

Осим изложбе Удружење ће поводом двадесет година рада,  одржати обуку ткања одевних предмета, савремених тканина, ћилимова и архаичних преплетаја са старих војвођанских текстилија за нове полазнике. То ће бити прилика за све оне који желе да науче нешто ново и јединствено, а да притом својим рукама искажу креативност.

Обука  ће се одржавати у просторијама Удружења у Новосадском отвореном универзитету.Информације о обуци можете добити на телефоне 021- 6613-569 и 069-522-663.

plakat01_cyrilic

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања