Premijerno izlaganje Đerđi Ačaji

08/05/2015

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe umetnice Đerđi Ačaji

11. maja u Malom likovnom saonu sa početkom u 19 časova. 

Dobro došli. 

„Crtež kao najneposredniji medij, najbliži pravom biću stvaraoca jeste najprirodnije oslobađanje čovekovo. On (crtež) nije jednostavna rekonstrukcija viđenog, nego oslobađanje vizije, oslobađanje potisnutih emocija, sećanja, nesvesnog…

U centru interesovanja jeste ljudska figura, njena priroda i povezanost sa prirodom. Preovladavaju aktovi, (kako ženski tako i muški), čvrste, skulptoralne definicije i plastičnosti, koji govore o posebnosti ljudske figure kao najsavršenijem obliku, o stanju psihe, unutrašnjim previranjima, o stanju uma. Praznina, beline i motiv ribe kao simboli u korelaciji sa ženskom figurom stvaraju novu metaforičnu priču o rađanju, obnavljanju i životu.

Iz figura zrači intimni, unutrašnji život, ispunjen individualnim karakteristikama, obojen seksualnošću. Doživljaj je intenziviran isticanjem praznog prostora (kao mesta ponovnog rađanja) i atributima dodira koji se ostvaruju preko već navedenih objekata i simboličkih predstava plodnosti.
Bogata skala ahromatskih tonova (bele, crne i nijanse sivih) u službi je prikazivanja stanja i emocija sa akcentom dominantnih zlatnih i srebrnih površina i linija kao žive materije u „moru monohromije-nežive stvarnosti“ , a istovremeno su i jedinstven izraz intimnosti. Pozajmljujući oblike iz prirode (čovek, riba, cvet), metodama konstrukcije i dekonstrukcije rađaju se nove čudne nadrealne organske forme, kao deo nove realnosti.
Okrenuta sam izučavanju prošlog i sadašnjeg vremena, intimnog u odnosu na širi društveni kontekst kroz segmente detinjstva, snove, maštu i prirodu.“ (Autor izložbe)

 

 

Đerđi Ačaji-biografija

Rođena je 1986. godine u Senti. Osnove umetničkog stvaralaštva, kako teorijskog tako i praktičnog znanja, stekla u ateljeu akademskog slikara Viktora Škrabanja u Bečeju. Osnovne studije, smer slikarstvo, završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Dušana Todorovića. Zaposlena u srednjoj umetničkoj školi: „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, u Bečeju u Ekonomsko-trgovinskoj školi i Gimnaziji u Bečeju. Završila master studije, smer slikarstvo, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Gorana Despotovskog. Od 2011. član ULUV-a. Učestvovala  na brojnim kolektivnim izložbama i značajnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

Samostalne izložbe:

Beograd, Galerija Beogradske tvrđave Stambol kapija, Gornji grad, Izložba crteža
Novi Sad, kafe Frida, izložba slika Ačaji Đerđi
Kragujevac, galerija MOSTOVI BALKANA, „HOMO-IHTIS“
Novi Sad, Akademija umetnosti Novi Sad, Master izložba ”Dualizam u likovnom prostoru”
Beograd, Narodni Univerzitet „Božidar Adžija“- galerija „Ostrvo“, „Granice opipljivog“
Nagrade: nagrada za crtež-studiju „Milivoje Nikolajević“ na Akademiji umetnosti Novi Sad.


 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja