Премијерно излагање Ђерђи Ачаји

08/05/2015

Позивамо Вас на отварање изложбе уметнице Ђерђи Ачаји

11. маја у Малом ликовном саону са почетком у 19 часова. 

Добро дошли. 

„Цртеж као најнепосреднији медиј, најближи правом бићу ствараоца јесте најприродније ослобађање човеково. Он (цртеж) није једноставна реконструкција виђеног, него ослобађање визије, ослобађање потиснутих емоција, сећања, несвесног…

У центру интересовања јесте лјудска фигура, њена природа и повезаност са природом. Преовладавају актови, (како женски тако и мушки), чврсте, скулпторалне дефиниције и пластичности, који говоре о посебности лјудске фигуре као најсавршенијем облику, о стању психе, унутрашњим превирањима, о стању ума. Празнина, белине и мотив рибе као симболи у корелацији са женском фигуром стварају нову метафоричну причу о рађању, обнавлјању и животу.

Из фигура зрачи интимни, унутрашњи живот, испуњен индивидуалним карактеристикама, обојен сексуалношћу. Доживлјај је интензивиран истицањем празног простора (као места поновног рађања) и атрибутима додира који се остварују преко већ наведених објеката и симболичких представа плодности.
Богата скала ахроматских тонова (беле, црне и нијансе сивих) у служби је приказивања стања и емоција са акцентом доминантних златних и сребрних површина и линија као живе материје у „мору монохромије-неживе стварности“ , а истовремено су и јединствен израз интимности. Позајмлјујући облике из природе (човек, риба, цвет), методама конструкције и деконструкције рађају се нове чудне надреалне органске форме, као део нове реалности.
Окренута сам изучавању прошлог и садашњег времена, интимног у односу на шири друштвени контекст кроз сегменте детињства, снове, машту и природу.“ (Аутор изложбе)

 

 

Ђерђи Ачаји-биографија

Рођена је 1986. године у Сенти. Основе уметничког стваралаштва, како теоријског тако и практичног знања, стекла у ателјеу академског сликара Виктора Шкрабања у Бечеју. Основне студије, смер сликарство, завршила на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Душана Тодоровића. Запослена у средњој уметничкој школи: „Богдан Шупут“ у Новом Саду, у Бечеју у Економско-трговинској школи и Гимназији у Бечеју. Завршила мастер студије, смер сликарство, на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Горана Деспотовског. Од 2011. члан УЛУВ-а. Учествовала  на бројним колективним изложбама и значајним колонијама у землји и иностранству.

Самосталне изложбе:

Београд, Галерија Београдске тврђаве Стамбол капија, Горњи град, Изложба цртежа
Нови Сад, кафе Фрида, изложба слика Ачаји Ђерђи
Крагујевац, галерија МОСТОВИ БАЛКАНА, „ХОМО-ИХТИС“
Нови Сад, Академија уметности Нови Сад, Мастер изложба ”Дуализам у ликовном простору”
Београд, Народни Универзитет „Божидар Аџија“- галерија „Острво“, „Границе опиплјивог“
Награде: награда за цртеж-студију „Миливоје Николајевић“ на Академији уметности Нови Сад.


 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања