ОТВОРЕНИ СРПСКО- ЦРНОГОРСКИ ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ

18/09/2017

Изложба уметничких радова Ненада Шошкића и Ивана Шулетића, у склопу Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози, свечано је отворена у уторак 12. септембра у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

Манифестација Дунавски дијалози  осмишљена је као  успостављање дијалога међу уметницима. У претходним издањима фестивала одржани су српско-мађарски, српско-аустријски и српско-словеначки дијалози. Ове године, упоредо се представљају истакнути уметници из Црне Горе и Србије.

У својству директорке фестивала Дунавски дијалози, добродошлицу је пожелела Весна Латиновић. Она је најавила да ће после изложбе Ненада Шошкића и Ивана Шулетића, црногорско-српски Дунавски дијалози бити настављени у Гaлерији СУЛУВ-а, изложбом Иване Радовановић и Звонимира Сантрача. Затим ће у Малом ликовном салону бити представљени уметници Веско Дабовић и Милан Јакшић и најзад, у Галерији Бел арт биће уприличена изложба радова Адина Растодера и Милана Блануше.

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић подсетио је да је у минулој години обновљена сарадња културних центара Новог Сада и Подгорице, а затим је у новосадском КЦНС-у одржана Регионална конференција с порукама мира која је имала изванредан одјек широм Балкана.

– Данашњи црногорско-српски или српско-црногорски дијалози представљају континуитет сарадње на пољу културе између Србије и Црне Горе и Новог Сада и Подгорице – казао је Панаотовић и додао да су Срби и Црногорци природно блиски народи, треба да се прожимају и сарађују на правим, аутентичним културним уметничким вредностима.

Директор КЦНС-а је, затим, приметио да се заоштрава време у којем постоје два пута – један је пут дијалога и прожимања култура, а други је пут једноумља и деструкције сваке врсте.

– Уметници су увек на сунчаној страни улице, а наше јавно мњење требало би да креирају прави уметници, а не старлете. Волео бих, стога, да у црногорској штампи радије прочитам приказ неке представе са БИТЕФ-а или осврт на Кустуричин филм, а не странице преплављене доживљајима старлета на плажама – закључио је Панаотовић.

 Кустос Сава Степанов осврнуо се на уметичке особености радова  Ивана Шулетића и Ненада Шошкића, наводећи да њихова дела  боје специфичну атмосферу и поседују три јасно видљива слоја – слој садржаја, слој класичних елемената и слој филозофског набоја.

 Његова екселенција Бранислав Мићуновић, амбасадор Црне Горе у Београду, изразио је задовољство што је поново у Новом Саду, где је неколико година радио у овдашњим позориштима и где има бројне пријатеље међу којима је највише уметника.

– Поздрављам ову дивну идеју о српско-црногорским и црногорско-српским уметничким дијалозима. Ову изложбу доживљавам као један изванредан, органски  гест, а надахнути говор директора Панаотовића инспирисао ме је да са овог места предложим тему за идућу годину о раздвајању праве уметности од онога што уметност није  – казао је амбасадор Мићуновић и прогласио изложбу отвореном.

Изложба Дунавски дијалози у Културном центру Новог Сада ће трајати од 11. до 25. септембра 2017. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања