Otvorena izložba slika „Dolazak“ autorke Nade Matijević

12/07/2017

Izložba slika „Dolazak“ autorke Nade Matijević

Izložba slika Nade Matijević „Dolazak“ svečano je otvorena u ponedeljak, 10. jula 2017. u Dvorcu Eđšeg. Višestruka umetnica je dobitnica nagrade za najbolju izložbu 2016/17. realizovanu u Art Centru, Beograd. Ovom izložbom se nastavlja uspešna saradnja između KCNS i Art Centra.
Otvaranje izložbe zvučno je oblikovala kompozicija umetnice Tatjane Ščerbak iz Narodnog pozorišta iz Beograda, uz koju je nastao video rad koji na specifičan način predstavlja Nadino stvaralaštvo.

Uvodni tekst umetnice, iz kataloga, povodom slike Dolazak opijenosti:
Došla je tajno, polako, u tišini, nenametljivo i nenadano, i zatim ostala zauvek tu. Nametnula se svojim zvukom, svojom slikom i nastanila se duboko u našem srcu. Od prvog našeg susreta sa njom, opijenost nam se dopala i zaintrigirala naš um. Kada je nema, ne živimo. Kada dolazi, iznenadi nas oblik koji uzima. Razumevanje i nežnost voljenog bića donese nam osećaj bezvremenosti i gubljenje svih granica.Granice koje se potom stvaraju neprijateljskim stavom prema nama mi opet doživljavamo kao novi, drugačiji dolazak opijenosti. Opijeni smo vibracijama strepnje, straha, nevericom i željom da razumemo mračnu stranu ljudskog uma i srca.
Dolazak opijenosti kroz umetnost ima posebnu dimenziju…Ako smo izvođači, stvaraoci, opijeni smo proučavanjem, isprobavanjem, traženjem onih sokova koji su nama prijatni a druge čine ushićenim. Nadamo se najboljem i strepimo od najgoreg, u temama koje se tiču života i smrti, radosti i patnje, proučavamo naše biće i upoznajemo načine pomoću kojih možemo oformiti naše umetničko delo…Ushićenje koje donosi samouverena linija darovitog slikara slična je muku u sali posle arije otpevane bogom danom pevačicom. Energija potentnog dirigenta koja pokreće čitav muzički svemir svakako stvara opijenost, kod izvođača za što boljom realizacijom, a kod publike prosto upijanje zatečenog…Svakodnevno slikanje je prizivanje, dozivanje opijenosti da okupira naše srce i um na pravi način…Sve proživljeno integrisano je u celinu i prevedeno u apstraktnu sliku. Nazivi su tu kao blagi putokaz, a nikako kao završna reč.
Dolazak opijenosti je novi zvuk u kompoziciji Tatjane Ščerbak. Ona zvučno oblikuje izložbu i vodi nas na one frekvencije gde se najbolje povezujemo sa onim najboljim, najdubljim delom sebe. (Nada Matijević, uvodni tekst povodom izložbe)

 

Nada Matijević je članica ULUPUDS-a. Ima preko pedeset kolektivnih i tri samostalne realizovane izložbe. Pijanistkinja je Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ninoslava Živkovića.
Ovom prilikom je izloženo dvadeset osam radova u kombinovanoj tehnici koje možete pogledati svaki dan u Dvorcu Eđšeg, A. Čehova 4, do petka 28. jula.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja