Отворена изложба слика „Долазак“ ауторке Наде Матијевић

12/07/2017

Изложба слика „Долазак“ ауторке Наде Матијевић

Изложба слика Наде Матијевић „Долазак“ свечано је отворена у понедељак, 10. јула 2017. у Дворцу Еђшег. Вишеструка уметница је добитница награде за најбољу изложбу 2016/17. реализовану у Арт Центру, Београд. Овом изложбом се наставља успешна сарадња између КЦНС и Арт Центра.
Отварање изложбе звучно је обликовала композиција уметнице Татјане Шчербак из Народног позоришта из Београда, уз коју је настао видео рад који на специфичан начин представља Надино стваралаштво.

Уводни текст уметнице, из каталога, поводом слике Долазак опијености:
Дошла је тајно, полако, у тишини, ненаметљиво и ненадано, и затим остала заувек ту. Наметнула се својим звуком, својом сликом и настанила се дубоко у нашем срцу. Од првог нашег сусрета са њом, опијеност нам се допала и заинтригирала наш ум. Када је нема, не живимо. Када долази, изненади нас облик који узима. Разумевање и нежност вољеног бића донесе нам осећај безвремености и губљење свих граница.Границе које се потом стварају непријатељским ставом према нама ми опет доживљавамо као нови, другачији долазак опијености. Опијени смо вибрацијама стрепње, страха, неверицом и жељом да разумемо мрачну страну људског ума и срца.
Долазак опијености кроз уметност има посебну димензију…Ако смо извођачи, ствараоци, опијени смо проучавањем, испробавањем, тражењем оних сокова који су нама пријатни а друге чине усхићеним. Надамо се најбољем и стрепимо од најгорег, у темама које се тичу живота и смрти, радости и патње, проучавамо наше биће и упознајемо начине помоћу којих можемо оформити наше уметничко дело…Усхићење које доноси самоуверена линија даровитог сликара слична је муку у сали после арије отпеване богом даном певачицом. Енергија потентног диригента која покреће читав музички свемир свакако ствара опијеност, код извођача за што бољом реализацијом, а код публике просто упијање затеченог…Свакодневно сликање је призивање, дозивање опијености да окупира наше срце и ум на прави начин…Све проживљено интегрисано је у целину и преведено у апстрактну слику. Називи су ту као благи путоказ, а никако као завршна реч.
Долазак опијености је нови звук у композицији Татјане Шчербак. Она звучно обликује изложбу и води нас на оне фреквенције где се најбоље повезујемо са оним најбољим, најдубљим делом себе. (Нада Матијевић, уводни текст поводом изложбе)

 

Нада Матијевић је чланица УЛУПУДС-а. Има преко педесет колективних и три самосталне реализоване изложбе. Пијанисткиња је Опере Народног позоришта у Београду. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Нинослава Живковића.
Овом приликом је изложено двадесет осам радова у комбинованој техници које можете погледати сваки дан у Дворцу Еђшег, А. Чехова 4, до петка 28. јула.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања