Изложба слика „Сновиђење“ Георгиа Јосифова

07/07/2017

Изложба слика под називом „Сновиђење“ аутора Георгиа Јосифова биће отворена у понедељак, 17. јула у 19 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложбу можете погледати до понедељка, 31. јула, до 10 часова.

О аутору

ГЕОРГИ ЈОСИФОВ
Рођен је 30. септембра 1955. године у Димитровграду. Вишу педагошку школу у Београду (ликовни одсек) завршио 1977. године. На Академији уметности у Новом Саду, одсек сликарство, дипломирао 1981. године у класи професора Бошка Петровића.
Свестран је ликовни уметник. Бави се сликарством, илустрацијом, позоришним сликарством и сценографијом. До сада је, поред осталог, урадио преко 200 сликарско-сценографских позоришних представа у земљи и иностранству. У књигама за децу и уџбеницима објавио више стотина илустрација.
Уприличио 32 самосталне изложбе: у Димитровграду (3), Београду (4), Вуковару (3), Борову (1), Новом Саду (7), Петроварадину (5), Будимпешти (1), Шиду (3), Ветернику (1), Обери, Генерал Родригезу, Сант Луису (Аргентина) (3)… Учествовао на 200 колективних изложби и 150 ликовних колонија.
Члан је СУЛУВ-а.

 

СНОВИЂЕЊЕ

Академски сликар Георги Јосифов изузетно је даровит и разнородан уметник. Потврђује то и ова занимљива изложба квалитетних дела. А изложен је тек делић из његовог пребогатог опуса насталог минулих деценија. Уметник изузетног цртачког умећа представио се, по обичају, у себи својственом светлу. Уметнички богато. Сликарски зрело и надахнуто.
Ова поставка уља на платну у комбинацији са пурпеном, из посебног је циклуса и говори, поред осталог, о ауторовој иновативности и храбрости. Наизглед обичан индустријски производ широке примене успео је с мером да укомпонује у уметничко дело. То је, у ствари, део његове стваралачке приче и жеље за непрестаним истраживањем стварног, могућег и немогућег. И овде је, као и у ранијим пројектима, дошао до изражаја његов посебан сензибилитет. Иновативност. Искуство. Занатско умеће. Смелост за стварањем новог, другачијег.
Георги Јосифов, грађанин овдашњи, настањен подно Петроварадинске тврђаве, у Градићу (где му се налази и атеље), први пут излаже у Галерији Културног центра Новог Сада, града у коме се школовао и у којем деценијама успешно ствара.
Ђоле је рођен у Димитровграду, вароши познатој по бројним сликарима. Дах и дух родног краја приметни су и на овим разбарушеним сликама, некад отворено, некад скривено. Сваки човек носи у себи и делић завичаја, део детињства, најзначајнијег човековог доба, које вазда памти. То се угнезди у памћење, у душу, и код уметника, у стваралачком заносу, повремено блесне. Отуда старе ограде (свуда беле, не од боје – сликар користи белину платна) или пармаци, суве паприке илити шушпе. Отуда пејзажи са необичном бојом неба, оног изнад Цариброда. Камен и куће старопланинске. Ако се боље загледате видећете да је то ауторово сновиђење. Узбудљивије од стварног. Зарад необичне атмосфере. Створене сликарским хтењем и умећем. Баш то је хтео. И успео.
Георги је сликар, позоришни сценограф, илустратор књига, педагог, селектор и директор уметничких колонија. Успешан и свестран стваралац, који се сликарством, као својим изражајним средством често враћа у прошлости или пак, храбро иде у будућност. То је предност уметника.
Ђолета сам упознао у његовима младима данима, као тек свршеног академског сликара, који је, као и сви ми, тражио место под сунцем. И тада је, као и данас, радио заиста вредно. Истраживао. Анализирао своје ликовно стваралаштво увек изнова, стављајући га под сопствену лупу провере.
Музе су посестриме овог сликара. Оне га редовно походе, чувају и бодре. Зато је његова цртачка рука злата вредна. Њом непрекидно ствара задивљујућа уметничка дела.

Мића М. Тумарић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања