Отварање изложбе „Прокрустов музеј“

20/09/2017

Изложба „Прокрустов музеј“ Владимира Дуњића биће отворена у понедељак, 25. септембра у 19 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложбу можете погледати до понедељка, 16. октобра, до 10 часова.

„Прокруст или Дамастес (грч. Прокрустес, лат. Procrustes) је био разбојник из грчке митологије. Прокруст је живео у Атици, у долини реке Кефис, где је имао гостионицу у коју је позивао путнике да их угости, да се одморе у његовој постељи. Ако је постеља госту била мала, Прокруст би му одсецао удове, а ако би била велика, он би га истезао. Прокруста је убио Тезеј, оборивши га на сопствену постељу која је била прекратка. Прокрустова постеља је израз који се употребљава када се нешто силом покушава укалупити у неодговарајуће оквире или да означи праву меру (ни мање ни више).“

О аутору

Владимир Дуњић је рoђeн у Чaчку, 1957. Диплoмирao je нa Ликoвнoj aкaдeмиjи у Бeoгрaду у клaси прoфeсoрa Mлaдeнa Србинoвићa, 1981. Учeствoвao je нa вишe групних и сaмoстaлних излoжби у зeмљи и инoстрaнству. Члaн je УЛУС-a oд 1982. гoдинe. Живи и рaди у Бeoгрaду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања