Отварање изложбе фотографија „Звук тишине“, на Трибини младих 17. априла у 18 часова

17/04/2016

На „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада у недељу 17. априла у 18 часова биће отворена изложба фотографија под називом „Звук тишине“ ауторке Милице Стојанац.

Милица СтојанацМилица Стојанац рођена је 27. јуна 1989. године у Идвору у Банату. Основу школу завршила је у родном месту, а гимназију „Михајло Пупин“ у Ковачици. По завршетку гимназије сели се у Нови Сад и уписује Високу техничку школу, одсек за примењену фотографију у класи професорке Сибиле Петењи Арбутина. Излагала је на више колективних изложби фотографија и плаката у Фото савезу Војводине, СНП (Српско народно позориште) и учесница је светског Бијанала фотографије 2013. године. Од 2014. године ангажована је као званични фотограф Културног центра Новог Сада и пратила је све велике фестивале и манифестације: Ледена тишина говори, Антићеви дани, Просефест, Инфант, Џез академија, Џез фестивал, Еуро Ин Филм. Од 2015. године чланица је званичног тима Serbia Fashion Week. „Звук тишине“ је њена прва самостална изложба.

плакат3

„Једноставно изврсна!
Овом изјавом бих започео моје импресије гледајући ову серију фотографија. Пред мојим очима су смењивале фотографске слике нереално реалних ситуација, емоција и покрета. На први поглед једноставни кадрови, који обилују ликовним елементима и отварају нове слике пред нашим очима, причају причу из другог угла о лепоти и елеганцији балетског покрета. Овом серијом фотографија, Милица је успела да докаже да је своја, суочавајући се са великим изазовима да прикаже парадоксе ове гране уметности. Навикнути смо да балерине гледамо као елегантне, недодирљиве и врхунске уметнице, често заборављајући да су и оне жива бића од крви и меса, која жртвују своје мишиће, кости и лепоту зарад вишег циља. Кроз комплетну серију фотографија, Милица заправо фотографише себе, померајући границе између видљивог и невидљивог света.
Ипак, вештом употребом ликовних елемената попут репетиције, неконвенционалних углова снимања, валера, преклопљеним експозицијама и филмским прелазима у приповедању приче, јасно ставља границу колико је дозвољено да се приђе њеном унутрашњем свету. Пред Милицом је велика каријера, јер својом једноставношћу плени око посматрача и фокус и акценат ставља на праве вредности једног друштва – културу и уметност. “ Слободан Јуниор Анђелковић

Фото: Mилица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања