Изложба „Фемина 8“ у понедељак 4. априла у 19 часова на „Трибини младих“

01/04/2016

У Културном центру Новог Сада на Трибини младих, у понедељак 4. априла у 19 часова биће отворена изложба „Фемина 8“ која ће бити постављена до 10. априла.

Изложба ,,Femina 8” представља 8 аутора, носиоца уметничког записа: Трујкановић, Паскали, Кировска, Вренцоска, Милованчев, Томић Радеска, Петрушебска, Манева-Чупоска попут метафора разграничења на неколико нивоа, почевши од прошлог, садашњег, будућег,актуелног, аутореферентног, имагинарног времена. ,,Femina 8” није отелотворење феминистичких теорија, нити одговор заснован на овој врсти истраживања. Уметникови ликовни и искуствени записи обојени су емоцијом, и сугеришу дефинисане личне одговоре, питања, стања, дилемае, али такође сугеришу и задате одговоре и питања, намећући, притом, нова стања, питања и одговоре, повезане са ,,Фемином“. Проблематизујући не само на формалном нивоу, већ и на ликовно-феноменолошком-онтолошком нивоу, они стварају нове просторе са различитим, специфичним изразом и идентитетом.

VnatresnaOutline

Прикључујући се савременим уметничким тенденцијама, осим ,,Фемина“ у оквиру ове изложбе, са својим уметничким творевинама откривају различите форме презентација и традиционалних поставки слика, колажа, цртежа, асамблажа, инсталација, редимејд-а, видеа. У оквиру контекста, специфични видови ликовних комуникацијасажети су у једном формату где доминира једна ,,Фемина“, али са иманентномпроменљивошћу. У једном моменту је то Ева, жена Адама, чинећи свој први грех,али у једној јединој улози, која се непрестано понавља,у једној кући, тачније, у кухињи…У другом, мења свој облик прелазећи у наглашено аритмично и аутореферентно стање узнемирености, услед емоционалног дисбаланса и низа психичких растројности…Фемина осећа на себи различите идеологије поредећи Исток са репресијом/дискриминацијом жене, насупрот наглашене сексулизације/порнографије Запада , као својеврсни дуалитет/биполарност… Она истиче лепоту свог тела, зависна од потребе да увек буде лепа и заводљива… Фемина је борац за своја права, где год била, и носећи и розе и плаве наочаре, записује текст који се преводи са дозом ироније услед  површног схватања и релативизирања борбе за њена права… Фемина приповеда о својим прецима, о ратовима и ужасима, многим егзодусима, сведок је несрећних растанака и уништења породица, крвопролића, вапаја и страхова…

Фемина приповеда о својим прецима кроз традицију свадбених тренутака, када се млада и младожења одевају у своју церемонијалну одећу фотографишу са гостима, како би овековечили тренутак среће… Фемина је заронила у још један аутореферентни простор, у подводни свет, подводни сан, где симболично отпочиње нови живот, у води, кроз чаробну ритуалну светлост. Уметник као творац имагинарног учвршћује своје ауторство, али само уколико је оно убедљиво и уколико је сигуран у његово постојање. Изложба  ,,Femina 8” има високо имагинарни садржај, који креира ликовно-уметнички ,,отисак“, али и јасно постављене и убедљиве временске и просторне оквире.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања