„Манипулација квадрата“-изложба радова Звонка Петровића

03/12/2016

Изложба радова Звонка Петровића, под називом „Манипулација квадрата“ биће отворена у понедељак, 5. децембра са почетком у 18 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада.
15220210_1828310440718820_9075436866196621859_n
МАНИПУЛАЦИЈА КВАДРАТА
„… Композицијско надмудривање квадрата је укратко речено, ликовна проблематика ове серије радова. Мали формат, избор црне подлоге, геометријско апстрактни израз и сведен избор материјала, формални је оквир који сам свесно одабрао са жељом да у ограниченим условима поставим и разрешим чисте ликовне загонетке. У композицијама се појавлјује однос два, неретко и три квадрата (већег црног 16,5 цм и мањег 9,9 цм) који стварају логику контрапункта, елементима линије, облика, ритма, боје, текстуре…
Сви радови се налазе у застакљеним дрвеним, рамовима – кутијама идентичних димензија. Овако опремљени, они бивају дистанцирани у односу на спољно окружење чиме се постиже сугестија спутаности ширења објекта у простору. Квадрат као формални оквир, у поетском смислу, може представлјати две крајности, идеал оличен у савршенству геометријске слике али и тегобну скученост фасете која спутава и потчињава облик.
Поред поменутих радова који чине окосницу изложбе, њен део је и инсталација коју сам назвао „Манипулација црног квадрата“. Она представлја неку врсту опозиције главној поставци изложбе, или њено логично исходиште, зависно од начина посматрања… Објекат црне коцке представља ослобођени квадрат који се мултипликује и наставлја своју доминацију кроз пројекције квадрата на површинама зидова, пода и плафона галерије. Шести пројектовани, црни квадрат који се налази споља, додатно подцртава безгранично ширење ослобођеног објекта (идеје) далеко изван галеријског простора.“ (Аутор Изложбе)

Информације о аутору:
ЗВОНКО ПЕТРОВИЋ
дипломирао је сликарство (2007) на Факултету уметности у Приштини – Звечану. Мастер студије сликарства завршио је на Академији уметности у Новом Саду (2010). Учествовао је на више од 30 групних изложби (Београд, Нови Сад, Горњи Милановац, Охрид и Шабац) и 5 самосталних (Нови Сад, Шабац, Врање и Крагујевац). Учествовао је у реализацији пројеката у оквиру манифестације „Ноћ музеја“ у Шапцу (2013, 2014). Реализовао је перформансе: „Протестетизам“ (Шабац, 2013) и „П(г)ази уметник“ (Шабац, 2015). Аутор је мурала “Добро темперовани клавир“ у оквиру пројекта “Мурализација града Шапца“, чији је носилац и координатор. Добитник је стипендије Фонда Владе Републике Србије за младе таленте, као и награда “Игор Белохлавек“ (Октобарски салон у Шапцу, 2013) и специјалне награде жирија, 12. Међународног бијенала уметности минијатуре у Горњем Милановцу (2014). Радови му се налазе у збиркама Народног музеја у Шапцу и Шабачке библиотеке. Један је од оснивача и чланова уметничке организације Холодром. Бави се и ликовно-педагошким радом. Живи и ради у Штитару код Шапца.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања