Изложба „Under Cover“ кустоског удружења Колектив емге

02/05/2017

Изложба „Under Cover“ кустоског удружења Колектив емге, биће отворена у среду, 3. маја у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложбу можете погледати до недеље, 14. маја.

Испод површине indie омота

 

Under Cover – изложба омота албума независних глазбеника из Хрватске и регије представља пројекат који је настао из интереса према новој, младој и независној музичкој продукцији и њеној визуелној презентацији. Наслов изложбе као игра речи даје наслутити њен циљ – откривање приче сваког засебног омота (енг. cover). Стога је полазиште примарно билo коресподенција и разговор о одабраним омотима албума с уметницима и музичарима независне музичке сцене (independent music, indie), који својим деловањем одолевају комерцијалним приступима унутар музичке индустрије.

Изложба Under Cover бави се примарно визуелним идентитетом албума независних бендова и музичара и тиме окупља многобројна имена независне, underground и демо хрватске и регионалне сцене. Излаже 50 омота албума којима се ствара контекстуални оквир за будуће разматрање визуелног аспекта носача звука, али и рада многобројних уметника, дизајнера и случајних аутора који стоје иза њих. Реч је о прегледу значајнијих издања у последњих 10 година с нагласком на новијим именима независне сцене Хрватске и земаља из регије као што су Црна Гора, Македонија, Словенија, Србија. Подручје бивше Југославије је занимљиво, јер представља неку врсту транслокалне сцене (све се државе развијају у успону поп и рок културе и иконике). Управо из тог разлога, њено уочавање важно је укључење регионалног контекста indie културе у пројекту Under.

Визуeлне уметности као пропратни садржај музичког производа, нису биле често виђена тема у хрватским галеријским и музејским просторима. Прву изложбу омота рок албума реализовао је музички критичар и кустос Дарко Главан 1974. године у загребачком Студентском центру. Тек 2006. године организована је изложба Sound & Vision – Избор омота плоча и CD-а из повијести поп и рок глазбе у загребачкој галерији Форум. Дарко Главан 2009. године припрема у Музеју за уметност изложбу у обрт на тему Дизајн у ритму музике за плес: рок и ликовност –  која није одржана због ауторове смрти, што је уједно и последњи покушај самосталне изложбе на тему омота албума. Упркос пређашњим изложбама, Under Cover представља прву изложбу посвећену омотима искључиво независних састава и музичара.

Приказаних 50 насловница различитих тема, приступа и техника откривају најчешћи DIY принцип, који је уједно основно начело функционисања независне сцене. Од самоинцијативног оформљавања у музичком смислу продукције албума, до визуелног решења, независна култура намеће се као свеже, ауторско, слободно креативно подручје.

Колектив ЕМГЕ је кустоско удружење настало у Загребу 2016. године. Чине га млади ентузијасти, понајвише апсолвенти и дипломирани студенти историје уметности, којима је циљ да активно делују у различитим подручјима културе, у њеном најширем смислу – а све то у сврху мапирања актуелних плуралних кретања, њиховог презентовања и потицања промишљања о њима. Сваки члан колектива, уз свима заједничку историјскоуметничку струку, квалификован је за одређено подручје које доприноси разноврсности интереса и плуралном погледу одређеној проблематици: од етнологије и културне антропологије, књижевности, језика (енглески, француски, немачки, хрватски), драмских секција, Центра за женске студије и друго. Разноврсност интересовања чланова и отвореност за сарадњу са што више других креативних појединаца и група, чини овај колектив актуелним, савременим, као и својеврсном платформом за међусобну размену знања и искустава.

До сада је реализован први пројекат – изложба насловница албума независних уметника регије Under Cover који своју успешност захваљује сарадњи и контакту не само са музичарима, него и са бројним уметницима, дизајнерима, музичким новинарима, галеријама, PR стручњацима и другима, чиме се успоставља једна мрежа независних, и DIY актера савремене независне сцене за деловање у Хрватској и регионално.

Изложба Under Cover одржана је први пут 2016. године у Загребу, у Галерији Пикто у склопу циклуса Само једном први пут, а након тога 2017. године у Културно-креативном центру Pixel у Копривници и Дневном боравку Културног центра Карло Ројц у Пули.

У припреми за јесен 2017. године је изложбени пројекaт Загребачке кинодворане – Прошлост и садашњост у сарадњи са Културом промјене загребачког Студентског центра.

Актуелни чланови Колектива:

Тена Бакшај

Ирена Цурић

Лука Чубрић

Матеја Фабијанић

Маја Павлинић

Петра Рукељ

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања