Изложба слика Душка Стојановића у Ликовном салону

15/04/2016

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада у понедељак 18. априла у 19 часова биће отворена изложба слика академског сликара и графичара  Душка Стојановића.

Душко Стојановић рођен је 30. јануара 1960. у Чуругу, Војводина, Република Србија
Професија: Академски сликар и графичар

dusko stojanovic

Процес уметничког стварања је вечита уметничка тајна коју познају и разумеју само они малобројни срећници који у том процесу учествују. Он започиње на неком само њима знаном тајном месту, наставља се у магији процеса стварања слике и остаје трајно материјализован на платну. Сваки уметник има свој пут на који утичу разни спољни утицаји доприносећи тако диверзитету стваралачког опуса. У том процесу уметници различито реагују, трагају за сопственим инспирацијама и путањама, мењају их, развијају и унапређују. Други, међутим, када пронађу своје уметничке путуве остају верни себи.
Душко Стојановић је сликар континуитета. Животног и стваралачког. Читав свој животни пут везао је за Нови Сад, град у ком је завршио основне студије сликарства на Академији ликовних уметности, у ком је имао своју прву самосталну изложбу 1983. године и у ком и данас живи и излаже. Само кратке епизоде пресецале су тај континуитет: школовање у области графике код професора Албина Бруновског у Братислави, активно учешће на париској уметничкој сцени током деведесетих година XX века и почетком ХХI века, као и бројна излагања на самосталним и групним изложбама у Европи и Америци.


Подједнако је трајан и његов сликарски континуитет. Од почетака стваралаштва определио се за асоцијативну апстракцију. Стојановић је у стваралачком процесу увек полазио од реалног света – предмета, догађаја, појава, претакао их је у сопствени ликовни језик и преносио на платно. Процес је увек био исти, варирали су само сликарски елементи – јачина боје и интензитет потеза – а од снаге инспирације зависила је величина платна. Сва његова дела карактеришу исте особине: имагинација, апстракција, уосећавање. Са називом или без њега, на мањем или већем формату, од танких до дебелих наноса боје, његове слике из свих циклуса одликују истинске сликарске вредности и имају константу – континуитет трајања.


Стога, колористичке јаке или графички сведене, слике Душка Стојановића причају особену причу. Приврженост реалном свету, снага потеза и богатство колорита стални су чиниоци његовог дела. Једнако као и верност граду у ком делује. Стваралаштво Душка Стојановића је део новосадске уметничке сцене у коју је уносио европске рефлексије а ипак остајао увек посебан и свој. Својом непрекиданим присуством у атељеу на петроварадинској тврђави и учешћима на изложбама у новосадским музејима и галеријама, публици је омогућио континуитет уживања у његовом стваралаштву, које је од својих почетака до данас остало препознатљиво.
Мр Тијана Палковљевић Бугарски.

 

 

Образовање:
– Специјализација за графику, Vysoka skola Vytvarnych Umeni,
Братислава, Словачка, у класи Професора Албина Бруновског, 1989-1993.
– Академија Уметности, Нови Сад, одсек сликарство, дипломирао 1986.

Награде:
1985. – Награда Културног центра града Србобрана
1986. – Универзитетска награда града Новог Сада
1987. – Конкурс “Faber-Castell“, Nürnberg, Немачка
1988. – Награда уметничке колоније Черевић
1989. – Награда заједничке изложбе Удружења ликовних уметника Војводине и Србије
1991. – Прва награда заједничке изложбе Удружења ликовних уметника Војводине и Србије
– Награда XVI Биенала младих, Модерна галерија, Ријека, Хрватска
1997. – Конкурс “Ō Rage“ , Галерија “Atelier Z“, Париз, Француска

Члан асоцијације Maison des Artistes, Париз, Француска од 1997.
Члан Удружења уметника Петроварадинске тврђаве “Ликовни круг“ од 1993.
Члан Удружења ликовних уметника Војводине од 1987.
Члан групе “ЕМИСАО“ од 1985.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања