Izložba skulptura Marka Veljkovića – Krape

02/02/2016

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe skulptura Marka Veljkovića Karpe u ponedeljak 8.februara sa početkom u 19.30 u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će trajati do 22. februara 2016.godine. Dobro došli!

„Mladi vajar Marko Veljković Krapa je na početku traganja za sopstvenim stvaralačkim putem. Modernog je senzibiliteta, prati aktuelne tendencije i strpljivo gradi sistem plastičnih simbola koji su pred nama. Kao svestrani umetnik bavi se i crtežom kao ravnopravnom likovnom disciplinom. Ove skulpture rezultat su njegovih istraživanja tokom 2014. i 2015. godine. One ostavljaju utisak igre oblika i forme sa neograničenim brojem kombinacija podstaknute bogatom imaginacijom umetnika.  Marko se trudi da ideju i nevidljivo materijalizuje, pa tako stvara valjkaste oblike različitih dimenzija i kao neki arhitekta njihovom kombinacijom gradi apstraktne forme koje osvajaju prostor po horizontali i vertikali. Proces samootkrivanja kroz igru je tačka oslonca prilikom modelovanja i njihovo stremljenje ka visini, kao i oslobođenoj horizontalnoj energiji.
Pod uticajem svog stvaralačkog duha da se pretoči u materiju i potvrdi svoje postojanje u fizičkom obliku, Marko koristi svojstva orahovog ili bukovog drveta. Drvo uzeto iz prirode zrači unutrašnjom energijom koju mladi vajar obuzdava i pretače u oblike. Ovim skulpturama nije potreban naziv koji sugeriše imaginaciju. Obrada drveta je mašinska, a manuelno se dobija oblik forme, izgled celine , znakovitost čistih formi. Valjkasti oblici raznih dimenzija i igra oblika ostavljaju slobodu posmatraču da stvori svoj svet, svoj sud, svoju predstavu.
Kroz biće forme, kao njen zatočenik, Veljković sagledava ontološke vrednosti umetnosti, života i sebe. Gradi, vaja, upoznaje, proverava, proširuje i uzdiže da bi opstao u nimalo privlačnoj praznini postojanja. Na kraju možemo pretpostaviti da ovakav način izražavanja samo njegov način unošenja reda u haotičan svet koji ga okružuje.“
Mirjana Jovanović
istoričar umetnosti

Biografija:
Marko Veljković – Krapa -diplomirani vajar-
Diplomirao na vajarskom odseku Fakulteta umenosti Zvečan-Kosovska Mitrovica u klasi profesora Peka Nikčevića 2013. godine. Član ULUKiM-a od 2014. godine.
Samostalne izložbe:
2015. Vranje, Galerija Narodnog muzeja, Izložba skulptura u drvetu
Grupne izložbe:
2015. Vranje, Galerija Narodnog muzeja, Bijenale umetnika grada Vranja;
2015. Zrenjanin, Kulturni centar, Likovni salon “30×30”;
2015. Velika Plana, Galerija “Masuka”, „Jesenji likovni salon“;
2014. Zvečan, Galerija Fakulteta umetnosti, ULUKiM novoprimljeni članovi;
2014. Vranje, Galerija Narodnog univerziteta, „Letnji atelje“;
2013. Vranje, Galerija Narodnog muzeja, „Bijenale umetnika grada Vranja“;
2013. Vranje, Galerija Narodnog univerziteta, „Letnji atelje“;
2012. Kosovska Mitrovica, Alternativni kulturni centar, „Noć otvorenih ateljea“.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja