Изложба скулптура Марка Вељковића – Крапе

02/02/2016

Позивамо Вас на отварање изложбе скулптура Марка Вељковића Карпе у понедељак 8.фебруара са почетком у 19.30 у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Изложба ће трајати до 22. фебруара 2016.године. Добро дошли!

„Млади вајар Марко Вељковић Крапа је на почетку трагања за сопственим стваралачким путем. Модерног је сензибилитета, прати актуелне тенденције и стрпљиво гради систем пластичних симбола који су пред нама. Као свестрани уметник бави се и цртежом као равноправном ликовном дисциплином. Овe скулптурe резултат су његових истраживања током 2014. и 2015. године. Оне остављају утисак игре облика и форме са неограниченим бројем комбинaција подстакнуте богатом имагинацијом уметника.  Марко се труди да идеју и невидљиво материјализује, па тако ствара ваљкасте облике различитих димензија и као неки архитекта њиховом комбинацијом гради апстрактне форме које освајају простор по хоризонтали и вертикали. Процес самооткривања кроз игру је тачка ослонца приликом моделовања и њихово стремљење ка висини, као и ослобођеној хоризонталној енергији.
Под утицајем свог стваралачког духа да се преточи у материју и потврди своје постојање у физичком облику, Марkо користи својства ораховог или буковог дрвета. Дрво узето из природе зрачи унутрашњом енергијом коју млади вајар обуздава и претаче у облике. Овим скулптурама није потребан назив који сугерише имагинацију. Обрада дрвета је машинска, а мануелно се добија облик форме, изглед целине , знаковитост чистих форми. Ваљкасти облици разних димензија и игра облика oстављају слободу посматрачу да створи свој свет, свој суд, своју представу.
Кроз биће форме, као њен заточеник, Вељковић сагледава онтолошке вредности уметности, живота и себе. Гради, ваја, упознаје, проверава, проширује и уздиже да би опстао у нимало привлачној празнини постојања. На крају можемо претпоставити да овакав начин изражавања само његов начин уношења реда у хаотичан свет који га окружује.“
Мирјана Јовановић
историчар уметности

Биографија:
Maркo Вeљкoвић – Крaпa -диплoмирaни вajaр-
Диплoмирao нa вajaрскoм oдсeку Фaкултeтa умeнoсти Звeчaн-Кoсoвскa Mитрoвицa у клaси прoфeсoрa Пeкa Никчeвићa 2013. гoдинe. Члaн УЛУКиM-a oд 2014. гoдинe.
Сaмoстaлнe излoжбe:
2015. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг музeja, Излoжбa скулптурa у дрвeту
Групнe излoжбe:
2015. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг музeja, Биjeнaлe умeтникa грaдa Врaњa;
2015. Зрeњaнин, Културни цeнтaр, Ликoвни сaлoн “30×30”;
2015. Вeликa Плaнa, Гaлeриja “Maсукa”, „Jeсeњи ликoвни сaлoн“;
2014. Звeчaн, Гaлeриja Фaкултeтa умeтнoсти, УЛУКиM нoвoпримљeни члaнoви;
2014. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг унивeрзитeтa, „Лeтњи aтeљe“;
2013. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг музeja, „Биjeнaлe умeтникa грaдa Врaњa“;
2013. Врaњe, Гaлeриja Нaрoднoг унивeрзитeтa, „Лeтњи aтeљe“;
2012. Кoсoвскa Mитрoвицa, Aлтeрнaтивни културни цeнтaр, „Нoћ oтвoрeних aтeљea“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања