Изложба Јелене Каришик, „Унутрашње структуре“ у Малом ликовном салону

07/10/2016

Изложба уметнице Јелене Каришик под називом „Унутрашње структуре“ биће отворена у понедељак 10. октобра у Малом ликовном салону са почетком у 20 часова. Изложба ће трајати до 22. октобра. 

У раду Јелене Каришик чулност Ероса стављена је у службу ликовне аутореферентности. Његов глас пропуштен кроз хроматски филтер постаје ехо који одјекује и ишчезава у спојевима конкавних и конвексних волумена пластичке структуре дела. Торзо је виђен као жива графичка матрица која отискује мисаону слојевитност и сложеност унутрашњег Бића, а виталност материје пројектована је у звучном колористичком изразу као императиву ауторске поетике. Свака графика конципирана је у сведеној али интензивној палети која у пажљиво оркестрираним тонским варијацијама ствара готово шематски запис визуелно опипљиве сензуалности. У раним радовима доминира линеарно мапирање топографије тела, да би се код новијих графика овај пређашњи ритам тананих изохипси постепено груписао у гушће форме, а потом разложио у флуидне пасаже бојених фрагмената и површина које се међусобно прожимају дајући отиску наглашене квалитете текстуре и волумена. (Мирослав Сапунџић)

Јелена Каришик је рођена 1973. године у Сарајеву. Дипломирала је 1997. на Факултету ликовних уметности, Универзитет уметности у Београду, смер сликарство, где је 2001. године завршила постдипломске студије. Тренутно је на докторским уметничким студијама на истом факултету. У звању је ванредног професора на Академији умјетности, Универзитет у Бањалуци. Члан је УЛУС-а.

Самосталне изложбе:
2013/14. Музеј Козаре, Приједор
2012. Галерија Графички колектив, Београд
2011. Културни центар Бански двор, Бања Лука
2011. Галерија Свети Анте, Сарајево
2007. Галерија Народне скупштине Републике Српске, Бања Лука
2006. Галерија СУЛУЈ, Београд
2002. Галерија Нови храм, Сарајево
2001. Галерија Факултета ликовних уметности, Београд

Награде:
2011. Златна игла за графику, Пролећна изложба УЛУС-а, Београд
1997. Бета и Риста Вукановић, за сликарство, ФЛУ, Београд
1997. Талент, за сликарство, ФЛУ, Београд

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања