Изложба „140 година од Невесињске пушке“, 15. јун Трибина младих

11/06/2015

Изложба под називом „140 година Невесињске пушке“ ауторке Биљане Ристић свечано ће бити отворена 15. јуна у 20 часова на Трибини младих Културног центра Новог Сада. На отварању изложбе обратиће се в.д. директора КЦНС Бојан Панаотовић, новинар Миливоје Бештић, праунука потомка устaника Наташа Глигорић и ауторка изложбе Биљана Ристић.

Ова изложба представља значајан историјски подсетник на минула времена, а Новосађани ће моћи да је погледају до 19. јуна 2015.године.

Јубиларна  140. годишњица  Невесињске пушке , догађаја који је покренуо велико Источно питање, овом изложбом вратиће нас у славно и тешко време. Уметница је успела да овом изузетном поставком споји општу са историјом уметности и понуди својеврсни омаж готово заборављеним догађајима са херцеговачког камена друге половине деветанестог века.

Аутентична уметница својим радом трага за новим херојима. Овим сликама она такође испитује колективни дух, националну освешћеност, али и осветљава мрачне и нерадо покретане дискусије. Да ли су наши претходници имали јасну свест за шта се боре, и да ли би били задовољни коначним исходиштем својих напора? Напослетку, које су то последице њихових залагања из данашње перспективе? Мора ли онда и свако од нас узидати део себе, не би ли се дошло до нове самоспознаје и бољитка?

Више о овом устанку можете сазнати: Невесињска пушка

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања