ART SALON – SALON 2017 KANADSKIH SRBA – CANADIAN SERBS – SERBES DU CANADA

08/09/2017

On the occasion of the 150th anniversary of Canada

Embassy of Canada and Cultural Centre of Novi Sad

have the honour to invite you and your guest

to the opening of the exhibition

ART SALON – SALON 2017

KANADSKIH SRBA – CANADIAN SERBS – SERBES DU CANADA

Followed by a coup de vin

On Monday, September 11, 2017 @ 19:00

Cultural Centre of Novi Sad, Katolička porta 5 

Povodom obeležavanja 150 godina od postojanja Kanade, u okviru Art Salona, biće upriličena izložba kanadskih umetnika poreklom iz Srbije, sa otvaranjem 11. septembra, u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra u Novom Sadu, u 19.00 časova. Izložba će trajati do 25. septembra 2017. godine.

Art salon 2017

Zamisao da se povodom 150 godina od proglašenja nezavisnosti Kanade, likovni stvaraoci porijeklom iz Srbije, a koji danas žive u ovoj dalekoj zemlji, predstave javnosti u Srbiji, rezultirala je ovom izložbom.

Autori predstavljenih radova, pripadaju raznim generacijama; od onih koji su tek završili akademije, do onih iskusnih – koji se likovnom ili primjenjenom umjetnošću bave već dugi niz godina, ali takođe i raznim vidovima vizuelne umjetnosti. Oni su svoje priče, ideje i stavove iskazali u najraznovrsnijim materijalima i tehnikama, od onih klasičnih poput ulja ili akrilika na platnu, enkaustike, drveta, gipsa i keramike, preko veza na svili, sve do moderne digitalne fotografije, fotokolaža, video radova i instalacija. Pred publikom je širok spektar tema i motiva, od mrtve prirode, pejzaža i veduta, preko figuralnih kompozicija, ali i onih sa potpuno apstraktnim izrazom i autentičnih motiva i oblika, čije se boje prosipaju izvan ramova naših vidika, a čiji nam nazivi šalju poruku. Neki od njih su kroz svoje radove evocirali uspomene na rodni kraj. Svaki rad priča svoju priču, dramski uvjerljivo, svježim izrazima, biranim i trajno upečatljivim tonovima. Svako djelo ima svoju poruku, jer je i svaki od autora osoben i individualan. Zbog te posebnosti ovi radovi ne konkurišu jedni drugima, već predstavljaju zasebnu cjelinu u kojoj samostalno vlada posebna estetika. Posmatrajući te radove, nesumnjivo ostajete zadivljeni kvalitetom, ozbiljnošću pristupa i bogatstvom ideja. I baš ta stvaralačka sloboda, neograničenost i nesputanost bilo kakvim uslovima ovu izložbu svrstava među one rijetke koje u sebi nose duh nekadašnjih izložbi gdje su autori izlazili u javnost sa onim ostvarenjem za koje su mislili da će ih najbolje prezentovati.

Kolektivne izložbe su svečanost po sebi, a ova izložba ima veliki značaj za naše umjetnike koji žive u Kanadi, jer ona nije samo obična izložba. Ona ne ukazuje samo na njihovo postojanje, njihove duhovne i stvaralačke vrijednosti, već daje i značajan doprinos u građenju i bogaćenju likovne scene u Kanadi i Srbiji, ali i cjelokupnoj srpskoj kulturnoj baštini. Kako je sasvim jasno da ovi umjetnici rade nikad ne zaboravljajući zavičaj, nadamo se da će ova izložba biti podsticaj za dalje stvaralaštvo i bolji kontakt sa maticom.

Snježana Orlović

istoričar umjetnosti

[email protected]

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja