ART САЛОН – SALON 2017 КАНАДСКИХ СРБА – CANADIAN SERBS – SERBES DU CANADA

08/09/2017

On the occasion of the 150th anniversary of Canada

Embassy of Canada and Cultural Centre of Novi Sad

have the honour to invite you and your guest

to the opening of the exhibition

ART САЛОН – SALON 2017

КАНАДСКИХ СРБА – CANADIAN SERBS – SERBES DU CANADA

Followed by a coup de vin

On Monday, September 11, 2017 @ 19:00

Cultural Centre of Novi Sad, Katolička porta 5 

Поводом обележавања 150 година од постојања Канаде, у оквиру Арт Салона, биће уприличена изложба канадских уметника пореклом из Србије, са отварањем 11. септембра, у Клубу „Трибина младих“ Културног центра у Новом Саду, у 19.00 часова. Изложба ће трајати до 25. септембра 2017. године.

Арт салон 2017

Замисао да се поводом 150 година од проглашења независности Канаде, ликовни ствараоци поријеклом из Србије, а који данас живе у овој далекој земљи, представе јавности у Србији, резултирала је овом изложбом.

Аутори представљених радова, припадају разним генерацијама; од оних који су тек завршили академије, до оних искусних – који се ликовном или примјењеном умјетношћу баве већ дуги низ година, али такође и разним видовима визуелне умјетности. Они су своје приче, идеје и ставове исказали у најразноврснијим материјалима и техникама, од оних класичних попут уља или акрилика на платну, енкаустике, дрвета, гипса и керамике, преко веза на свили, све до модерне дигиталне фотографије, фотоколажа, видео радова и инсталација. Пред публиком је широк спектар тема и мотива, од мртве природе, пејзажа и ведута, преко фигуралних композиција, али и оних са потпуно апстрактним изразом и аутентичних мотива и облика, чије се боје просипају изван рамова наших видика, а чији нам називи шаљу поруку. Неки од њих су кроз своје радове евоцирали успомене на родни крај. Сваки рад прича своју причу, драмски увјерљиво, свјежим изразима, бираним и трајно упечатљивим тоновима. Свако дјело има своју поруку, јер је и сваки од аутора особен и индивидуалан. Због те посебности ови радови не конкуришу једни другима, већ представљају засебну цјелину у којој самостално влада посебна естетика. Посматрајући те радове, несумњиво остајете задивљени квалитетом, озбиљношћу приступа и богатством идеја. И баш та стваралачка слобода, неограниченост и неспутаност било каквим условима ову изложбу сврстава међу оне ријетке које у себи носе дух некадашњих изложби гдје су аутори излазили у јавност са оним остварењем за које су мислили да ће их најбоље презентовати.

Колективне изложбе су свечаност по себи, а ова изложба има велики значај за наше умјетнике који живе у Канади, јер она није само обична изложба. Она не указује само на њихово постојање, њихове духовне и стваралачке вриједности, већ даје и значајан допринос у грађењу и богаћењу ликовне сцене у Канади и Србији, али и цјелокупној српској културној баштини. Како је сасвим јасно да ови умјетници раде никад не заборављајући завичај, надамо се да ће ова изложба бити подстицај за даље стваралаштво и бољи контакт са матицом.

Сњежана Орловић

историчар умјетности

[email protected]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања