Izložba „Fragmenti“ Milana Zulića u Malom likovnom salonu

15/04/2016
Izložba „Fragmenti“ autora Milana Zulića biće otvorena u ponedeljak 18. aprila u 20 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.
Milan Zulić je rođen u Somboru 1972. godine. Multimedijalni umetnik u oblasti slikarstva, skulpture, videa, fotografije i proširenih medija. Izlagao je na 30 samostalnih izložbi i preko 150 kolektivnih (Beograd, Novi Sad, Podgorica, Rijeka, Zagreb, Ljubljana, Maribor, Piran, Atina, Napulj, Trst, Sofija, Barselona, St. Petersburg, Marselj, Cirih, Varšava, Buenos Aires, Santa Fe, Šilong…). Član je ULUS-a i SULUV-a. Više puta je nagrađivan za crtež, fotografiju, video i dizajn.
zulić
„Milan sluša svoje unutrašnje glasove, rukovodi se emocijama. Tačno je da je njegov opus razgranat, čine ga slike na platnu, kolaži, redimejdi, reciklirana fotografija, redizajn, skulpture, asamblaži, video senzacije, fotografije i još mnogo toga još neviđenog i nepokazanog, ali u svemu tome uočava se jedna, njemu samo svojstvena osobina, a to je okrenutost ka finim i lirskim osećanjima. Iako se ponekad mogu naći, tragovi osvrta na društvena zbivanja savremenog sveta, on se uglavnom kreće u svom misaonom svetu, u svom stvarnom svetu, među predmetima koji ga okružuju i koji su mu inspiracija, koji mu raspiruju maštu i navode da živi kao umetnik. Da to sve ima smisla, pokazuje najnovija serija radova u čijem je nazivu „Fragmenti“ sadržan sam umetnički koncept izložbe. Fragmenti su nastali od serije filmskih fotografija iz sredine dvadesetog veka i od skeniranih segmenata čipke iz bakine škrinje. Te dve teme kao detalji, fragmenti prošlog vremena, prvobitno su ukomponovani u elektronski remiks posvećen tajnovitoj, poput vela pokrivenoj, naslućujućoj lepoti žene. Ova dela na svoj način već predstavljaju celinu u tom medijskom formatu, međutim, u svom stilu, Zulić pravi dodatni iskorak u korist fizičkog, taktilnog, stvarnog i čulnog, ubedljivog doživljaja. Elektronsku fotografiju koja je realna i vidljiva, utiskuje u ambijent otisnutih fragmenata najrazličitijih brižljivo i svrsishodno odabranih detalja čipke iz porodičnog nasleđa. Iako ti detalji (fragmenti) na neki način sadrže omaž prošlom vremenu, ipak su najpre sredstvo za vizuelnu kreaciju u kojoj se nalazi prefinjena i neka čudna gracioznost odnosa forme i materije, naročito sada kada su realizovani ahromijiom. U tom stilu je i kratki film „Ciklus života“ premijerno prikazan na Festivalu u Bombaju. To je animirani film sačinjen iz mnoštva pojedinačnih fotografija svakog poteza u pletenju prtlje kružne čipke. Šta može da navede umetnika da sa tolikim strpljenjem danima fotografiše, a potom da isto toliko upotrebi vremena da bi fotografije sklopio u film, osim kreativni žar i želja da vidi kako se ideja pretvara u stvarnost…“ (Radmila Savčić)
Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja