Изложба „Фрагменти“ Милана Зулића у Малом ликовном салону

15/04/2016
Изложба „Фрагменти“ аутора Милана Зулића биће отворена у понедељак 18. априла у 20 часова у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада.
Милан Зулић је рођен у Сомбору 1972. године. Мултимедијални уметник у области сликарства, скулптуре, видеа, фотографије и проширених медија. Излагао је на 30 самосталних изложби и преко 150 колективних (Београд, Нови Сад, Подгорица, Ријека, Загреб, Љубљана, Марибор, Пиран, Атина, Напуљ, Трст, Софија, Барселона, Ст. Петерсбург, Марсељ, Цирих, Варшава, Буенос Аирес, Санта Фе, Шилонг…). Члан је УЛУС-а и СУЛУВ-а. Више пута је награђиван за цртеж, фотографију, видео и дизајн.
зулић
„Милан слуша своје унутрашње гласове, руководи се емоцијама. Тачно је да је његов опус разгранат, чине га слике на платну, колажи, редимејди, рециклирана фотографија, редизајн, скулптуре, асамблажи, видео сензације, фотографије и још много тога још невиђеног и непоказаног, али у свему томе уочава се једна, њему само својствена особина, а то је окренутост ка финим и лирским осећањима. Иако се понекад могу наћи, трагови осврта на друштвена збивања савременог света, он се углавном креће у свом мисаоном свету, у свом стварном свету, међу предметима који га окружују и који су му инспирација, који му распирују машту и наводе да живи као уметник. Да то све има смисла, показује најновија серија радова у чијем је називу „Фрагменти“ садржан сам уметнички концепт изложбе. Фрагменти су настали од серије филмских фотографија из средине двадесетог века и од скенираних сегмената чипке из бакине шкриње. Те две теме као деталји, фрагменти прошлог времена, првобитно су укомпоновани у електронски ремикс посвећен тајновитој, попут вела покривеној, наслућујућој лепоти жене. Ова дела на свој начин већ представлјају целину у том медијском формату, међутим, у свом стилу, Зулић прави додатни искорак у корист физичког, тактилног, стварног и чулног, убедљивог доживљаја. Електронску фотографију која је реална и видљива, утискује у амбијент отиснутих фрагмената најразличитијих брижљиво и сврсисходно одабраних детаља чипке из породичног наслеђа. Иако ти детаљи (фрагменти) на неки начин садрже омаж прошлом времену, ипак су најпре средство за визуелну креацију у којој се налази префињена и нека чудна грациозност односа форме и материје, нарочито сада када су реализовани ахромијиом. У том стилу је и кратки филм „Циклус живота“ премијерно приказан на Фестивалу у Бомбају. То је анимирани филм сачињен из мноштва појединачних фотографија сваког потеза у плетењу пртље кружне чипке. Шта може да наведе уметника да са толиким стрпљењем данима фотографише, а потом да исто толико употреби времена да би фотографије склопио у филм, осим креативни жар и жеља да види како се идеја претвара у стварност…“ (Радмила Савчић)
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања