24. januar 2015.

 

17:00 časova

Radionica: Sećanja Ileane Čure: film i razgovor o filmu

(autor: Gordana Todorić)

Tribina mladih, Katolička porta 5

  Film o životu prof. dr Ileane Čure Sazdanić, koja je sticajem srećnih okolnosti preživela Novosadsku raciju, nije samo rekonstrukcija njene lične biografije. Porodica iz koje potiče, dela kojima su njeni rođaci označili mapu grada, trag koji je i sama ostavila u nauci i kulturu, pokazuju šta znači sačuvati jedan život, nasuprot zlu koje razara. Učeći o njenom životu i životu njene porodice, opredeljujemo se za život.

 

19:00 časova

Film: Mladi lavovi (1958)

Režija: Edvard Dimitruk

Scenario: Edward Anhalt, Irwin Shaw

Uloge: Marlon Brando, Montgomery Clift, Dean Martin, Hope Lang, May Britt, Maximilian Schell

Velika sala, Katolička porta 5

 21.01.2015.5 Uoči Drugog svetskog rata, austrijski učitelj skijanja Kristijan upoznaje američku turistkinju Margaret. Flert ne prerasta u nešto ozbiljnije, a Margaret se, suočena s nemačkim nacionalizmom, vraća u Ameriku. NJen ljubavnik, pevač Majkl, nastoji da što bolje prođe prilikom regrutacije u američku vojsku, gde upoznaje i mladog američkog Jevrejina Noaha s kojim završi u istoj jedinici.

  Noah je prethodno započeo ljubavnu vezu s Houp i ubrzo se s njom venčao, ali, u vojsci se mora suočiti s antisemitizmom koji, čini se, tada još ne zaostaje za nemačkim. U isto vreme, Kristijan postaje oficir nemačke vojske i ističe se u bitkama za zauzimanje Pariza…

Mlade lavove sudbina pokreće na svoje neočekivane puteve.