23. januar 2015.

 

 11:00 časova

Postavljanje spomen-ploče porodici Čura

Ulica kralja Aleksandra 1

  Kulturni centar Novog Sada pridružuje se inicijativi Skupštine grada Novog Sada za postavljanje spomen-obeležja članovima porodice Ileane Čure, preživelog svedoka, koji su nastradali tokom tragičnih dešavanja Novosadske racije.

 

9:00 – 19:00 časova

Instalacija „Reka uspomena“ – Ljubomir Šćepanović

Trg slobode

  Za izradu instalacije korišćeno je belo kamenje, prečnika deset centimetara, a pored kamenja upotrebljene su i konstrukcije pravougaonog geometrijskog oblika različitih razmera. Geometrijski oblici napravljeni su od metala koji je spajan zavarivanjem. Na površini kamenja ispisana su imena identifikovanih žrtava stradalih u Novosadskoj raciji i datumi rođenja i smrti, a pravougaoni oblici ofarbani su u crno.

  Dešavanje unutar kompozicije simbolizuje tok života, koji je predstavljen u obliku kamena koji simbolizuje reku. (žrtve su bacane pod led, ispod površine vode, u Dunav koji protiče kroz Novi Sad). Metalni objekti, pravougaonici, predstavljaju Novi Sad i postavljeni su pored belog ispisanog kamenja koje predstavlja rečni tok. Zajedno čine kompoziciju oblika i površina, umetniči viđeno objašnjavaju događaje koji su se odigrali tog dana. Oblici i postavka objašnjavaju reku (ljudi), Novi Sad (metalni objekti) i žrtve (reka) koje su stradale tog dana u Novosadskoj raciji.

  Podećamo da je prošle godine, takođe u okviru obeležavanja sećanja na žrtve Novosadske racije, na Trgu slobode postavljeno kamenje na kojima su napisana imena žrtava, Srba, Jevreja i Roma. Po jevrejskoj tradiciji, kamen se ostavlja na groblju kao uspomena na mrtve, zato što kamen traje večno, dok cveće vene. Isti autor je učestvovao i u izradi prošlogodišnje instalacije.

 

17:00 časova

Otvaranje izložbe slika Nikole Mihajlovića

Tribina mladih, Katolička porta 5

  Izložba slika Nikole Mihajlovića, žrtve Novosadske racije, podsticaj je da se prisetimo prilika u kulturi Novog Sada iz međuratnog perioda. Izložbi će prisustvovati svedok iz perioda racije, gospodin Rodoljub Malenčić koji je rođak tragično nastradalog umetnika. Izložbu će stručno voditi viši kustos i istoričar umetnosti Čedomir Janičić. Izložbu će otvoriti dr Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada.

 

20:00 časova

Koncert: Kol Šel K’fir ansambl

Tribina mladih, Katolička porta 5

 

O ansamblu 

  Osnovan pod imenom „J’HAZ KLEZMORI“, 2008. godine, kvartet čiji je osnivač i umetnički rukovodilac Leon Kajon, diplomirani muzički umetnik, klarinetista za zvanjem mastera u struci neguje jevrejsku muziku kroz specifične aranžmane koji za cilj imaju da približe muziku Jevreja široj javnosti i povećaju opštu kulturnu aktivnost u gradu Novom Sadu i na teritoriji cele Republike, a svojim gostovanjima u inostranstvu prikažu, ne samo svoje ambicije prema negovanju jevrejske kulture i tradicije već i predstave mesto odakle dolaze visokim umetničkim kvalitetom. Osvežen novim članovima, svežim materijalom i novim imenom sastav nastavlja da uspešno deluje donoseći publici novi i kvalitetni umetnički sadržaj.

  U okviru nastupa ansambla koji danas nastupa pod umetničkim nazivom „KOL ŠEL K’FIR“ (na hebrejskom – zov, pesma, mladog lava) čuće se tradicionalni motivi, poznate kompozicije i motivi verskog obeležja karakteristične za jevrejsku muziku, uobličene u kamerni aranžman koji je prijemčiv poznavaocima, kako ozbiljne umetničke tako i svih drugih vrsta instrumentalne muzike. Od melodija koje se izvode pri slavljima, preko svakodnevnih pesama koje jevrejski narod i danas peva, do molitvi za preminule, kvartet u sastavu klavir, violončelo, violina i klarinet izneće, na sebi svojstven način, duh jevrejske muzike publici. Neke od pesama koje su na programu će publika prepoznati i neznajući da su jevrejskog porekla, neke će podstaći na veselje, neke opet pobuditi osećanja sete. U svakom slučaju „KOL ŠEL K’FIR“ donosi nešto neuobičajeno i interesantno slušaocima svih vera, nacija i dobi.

Članovi ansambla

 1. Julija Bal – pianoforte, aranžmani

  Njeno magično izvođenje dela koje je sama napisala donelo joj je prvu nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju „Ibla Grand Prize 2008“ u Italiji, i učinilo je članom žirija tog istog takmičenja naredne godine. Koncertna turneja u SAD-u, uključujući i Karnegi hol, bila je deo nagrade. Kada je reč o bližim mestima, turneje u Italiji, Grčkoj i Rumuniji samo su neke od samostalnih izvođenja. Član je različitih kamernih ansambala i radi kao asistant na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kao najnoviji član našeg ansambla, njene kompozitorske sposobnosti imaju važno mesto u našim aranžmanima. „Biser među pijanistima“ citat je jednog od njenih recenzenata.

 1. Bojana Jovanović – violina, aranžmani

  Rođena je u Kotoru (Crna Gora), a nakon što je masterirala u Novom Sadu radila je kao nastavnik u muzičkoj školi, osnovala tango muzički ansambl, vodi kamerni žičani kvartet koji je stalno angažovan, piše muziku i pravi muzičke aranžmane za mnoge čuvene umetnike. Posete masterskim predavanjima renomiranih umetnika iz širom sveta čine je vrsnim izvođačem sa karakterističnim osećajem za etno zvuk. Jedan je od osnivača ovog kvarteta i pravi aranžmane za većinu naših pesama.

 1. Leon Kajon – klarinet, umetnički direktor

  Osnivač i umetnički direktor kvarteta Kol Shel K’fir. Počeo je da svira klarinet kao šestogodišnji dečak, pobednik je državnih i regionalnih takmičenja i festivala, proglašen za počasnog građanina svog rodnog Novog Sada. Prisustvovao je brojnim masterskim predavanjima priznatih profesora iz preko 10 različitih država sveta.

Radio je volonterski dve godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao asistent.

Radi u muzičkoj školi kao nastavnik klarineta, kamerne muzike, čitanja s lista i duvačkog orkestra.

 1. Mirjana Lalošević – violončelo

  Svoje niže i srednje muzičko obrazovanje stiče u školi za muzičke talente u Ćupriji. Kao član Velikog orkestra škole nastupa na turnejama po Srbiji, Rumuniji i Grčkoj, kao i na mnogobrojnim takmičenjuma u zemlji gde je orkestar osvajao prve i specijalne nagrade. Kao član kamernog sastava “ Ansambl solista“ na mestu vođe violončela nastupa na turneji po Srbiji i Rusiji. Za vreme studija, neko vreme volonterski radi na mestu vođe violončela u Zrenjaninskom kamernom orkestru. Učestvovala je na projektu A.I.D.I.M.O.S.-a ( Académie Internationale D-‘Interprétation Musicale pour Orchestre Symhonique ) na mestu vođe i zamenika vođe violončela na turneji od pet koncerata u Bosni i Hercegovini.Član je gudačkog orkestra „Novosadski solisti, „Novosadskom kamernom orkestru“  sa kojim nastupa na mnogim koncertima po Vojvodini.Od osnivanja je član i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, sa kojim je ostvarila brojne koncerte pod vođstvom istaknutih dirigenata. Sa sastavom  koji se bavi alternativnom kamernom muzikom  nastupa u Madlenianumu ( Beograd ),na  muzičkom festivalu “ Ritam Evrope“ ( Novi Sad ), muzičkom festivalu “ Egzit “ ( Novi Sad ) i filmskom festivalu  “ Kustendorf “ na Mokroj Gori.

Program

Ansambl „KOL ŠEL K’FIR“ će predstaviti novosadskoj publici sledeći program:

 1. M. Ravel – „Kadys“ za klarinet i klavir;
 2. Firn di mekhutonim aheym – tradicionalna, aranžman Bojana Jovanović
 3. Hanigun Hagsameach – tradicionalna, aranžman Bojana Jovanović
 4. Papirosen – tradicionalna, aranžman Bojana Jovanović
 5. Erev shel shoshanim – tradicionalna, aranžman Bojana Jovanović
 6. Klezmer’s freylekh – tradicionalna, aranžman Bojana Jovanović
 7. Kadys – tradicionalna, aranžman Bojana Jovanović
 8. Die Szaposhkelekh – Merovitz Alan, aranžman Julija Bal
 9. Hatikvah – Naftali Hrz Imber , aranžman Bojana Jovanović
 10. Hava Naghila – tradicionalna, aranžman Bojana Jovanović
 11. Desert dance – nepoznat autor, aranžman Dušan Kovačević
 12. Ose Shalom-Nurit Hirsch, aranžman Bojana Jovanovi