23. јануар 2015.

 

 11:00 часова

Постављање спомен-плоче породици Чура

Улица краља Александра 1

  Културни центар Новог Сада придружује се иницијативи Скупштине града Новог Сада за постављање спомен-обележја члановима породице Илеане Чуре, преживелог сведока, који су настрадали током трагичних дешавања Новосадске рације.

 

9:00 – 19:00 časova

Инсталација „Река успомена“ – Љубомир Шћепановић

Трг слободе

  За израду инсталације коришћено је бело камење, пречника десет центиметара, а поред камења употребљене су и конструкције правоугаоног геометријског облика различитих размера. Геометријски облици направљени су од метала који је спајан заваривањем. На површини камења исписана су имена идентификованих жртава страдалих у Новосадској рацији и датуми рођења и смрти, а правоугаони облици офарбани су у црно.

  Дешавање унутар композиције симболизује ток живота, који је представљен у облику камена који симболизује реку. (жртве су бацане под лед, испод површине воде, у Дунав који протиче кроз Нови Сад). Метални објекти, правоугаоници, представљају Нови Сад и постављени су поред белог исписаног камења које представља речни ток. Заједно чине композицију облика и површина, уметничи виђено објашњавају догађаје који су се одиграли тог дана. Облици и поставка објашњавају реку (људи), Нови Сад (метални објекти) и жртве (река) које су страдале тог дана у Новосадској рацији.

  Подећамо да је прошле године, такође у оквиру обележавања сећања на жртве Новосадске рације, нa Tргу слoбoдe пoстaвљeнo кaмeњe нa кojимa су нaписaнa имeнa жртaвa, Срба, Јевреја и Рома. Пo jeврejскoj трaдициjи, кaмeн сe oстaвљa нa грoбљу кao успoмeнa нa мртвe, зaтo штo кaмeн трaje вeчнo, дoк цвeћe вeнe. Исти аутор је учествовао и у изради прошлогодишње инсталације.

 

17:00 часова

Отварање изложбе слика Николе Михајловића

Трибина младих, Католичка порта 5

  Изложба слика Николе Михајловића, жртве Новосадске рације, подстицај је да се присетимо прилика у култури Новог Сада из међуратног периода. Изложби ће присуствовати сведок из периода рације, господин Родољуб Маленчић који је рођак трагично настрадалог уметника. Изложбу ће стручно водити виши кустос и историчар уметности Чедомир Јаничић. Изложбу ће отворити др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада.

 

20:00 часова

Концерт: Кол Шел К’фир ансамбл

Трибина младих, Католичка порта 5

 

О ансамблу 

  Основан под именом „Ј’ХАЗ КЛЕЗМОРИ“, 2008. године, квартет чији је оснивач и уметнички руководилац Леон Кајон, дипломирани музички уметник, кларинетиста за звањем мастера у струци негује јеврејску музику кроз специфичне аранжмане који за циљ имају да приближе музику Јевреја широј јавности и повећају општу културну активност у граду Новом Саду и на територији целе Републике, а својим гостовањима у иностранству прикажу, не само своје амбиције према неговању јеврејске културе и традиције већ и представе место одакле долазе високим уметничким квалитетом. Освежен новим члановима, свежим материјалом и новим именом састав наставља да успешно делује доносећи публици нови и квалитетни уметнички садржај.

  У оквиру наступа ансамбла који данас наступа под уметничким називом „КОЛ ШЕЛ К’ФИР“ (на хебрејском – зов, песма, младог лава) чуће се традиционални мотиви, познате композиције и мотиви верског обележја карактеристичне за јеврејску музику, уобличене у камерни аранжман који је пријемчив познаваоцима, како озбиљне уметничке тако и свих других врста инструменталне музике. Од мелодија које се изводе при слављима, преко свакодневних песама које јеврејски народ и данас пева, до молитви за преминуле, квартет у саставу клавир, виолончело, виолина и кларинет изнеће, на себи својствен начин, дух јеврејске музике публици. Неке од песама које су на програму ће публика препознати и незнајући да су јеврејског порекла, неке ће подстаћи на весеље, неке опет побудити осећања сете. У сваком случају „КОЛ ШЕЛ К’ФИР“ доноси нешто неуобичајено и интересантно слушаоцима свих вера, нација и доби.

Чланови ансамбла

 1. Јулија Бал – пианофорте, аранжмани

  Њено магично извођење дела које је сама написала донело јој је прву награду на престижном међународном такмичењу „Ибла Гранд Призе 2008“ у Италији, и учинило је чланом жирија тог истог такмичења наредне године. Концертна турнеја у САД-у, укључујући и Карнеги хол, била је део награде. Када је реч о ближим местима, турнеје у Италији, Грчкој и Румунији само су неке од самосталних извођења. Члан је различитих камерних ансамбала и ради као асистант на Академији уметности у Новом Саду. Као најновији члан нашег ансамбла, њене композиторске способности имају важно место у нашим аранжманима. „Бисер међу пијанистима“ цитат је једног од њених рецензената.

 1. Бојана Јовановић – виолина, аранжмани

  Рођена је у Котору (Црна Гора), а након што је мастерирала у Новом Саду радила је као наставник у музичкој школи, основала танго музички ансамбл, води камерни жичани квартет који је стално ангажован, пише музику и прави музичке аранжмане за многе чувене уметнике. Посете мастерским предавањима реномираних уметника из широм света чине је врсним извођачем са карактеристичним осећајем за етно звук. Један је од оснивача овог квартета и прави аранжмане за већину наших песама.

 1. Леон Кајон – кларинет, уметнички директор

  Оснивач и уметнички директор квартета Кол Схел К’фир. Почео је да свира кларинет као шестогодишњи дечак, победник је државних и регионалних такмичења и фестивала, проглашен за почасног грађанина свог родног Новог Сада. Присуствовао је бројним мастерским предавањима признатих професора из преко 10 различитих држава света.

Радио је волонтерски две године на Академији уметности у Новом Саду као асистент.

Ради у музичкој школи као наставник кларинета, камерне музике, читања с листа и дувачког оркестра.

 1. Мирјана Лалошевић – виолончело

  Своје ниже и средње музичко образовање стиче у школи за музичке таленте у Ћуприји. Као члан Великог оркестра школе наступа на турнејама по Србији, Румунији и Грчкој, као и на многобројним такмичењума у земљи где је оркестар освајао прве и специјалне награде. Као члан камерног састава “ Ансамбл солиста“ на месту вође виолончела наступа на турнеји по Србији и Русији. За време студија, неко време волонтерски ради на месту вође виолончела у Зрењанинском камерном оркестру. Учествовала је на пројекту А.И.Д.И.М.О.С.-а ( Ацадéмие Интернатионале Д-‘Интерпрéтатион Мусицале поур Орцхестре Сyмхониqуе ) на месту вође и заменика вође виолончела на турнеји од пет концерата у Босни и Херцеговини.Члан је гудачког оркестра „Новосадски солисти, „Новосадском камерном оркестру“  са којим наступа на многим концертима по Војводини.Од оснивања је члан и Војвођанског симфонијског оркестра, са којим је остварила бројне концерте под вођством истакнутих диригената. Са саставом  који се бави алтернативном камерном музиком  наступа у Мадлениануму ( Београд ),на  музичком фестивалу “ Ритам Европе“ ( Нови Сад ), музичком фестивалу “ Егзит “ ( Нови Сад ) и филмском фестивалу  “ Кустендорф “ на Мокрој Гори.

Програм

Ансамбл „КОЛ ШЕЛ К’ФИР“ ће представити новосадској публици следећи програм:

 1. M. Ravel – „Kadys“ за кларинет и клавир;
 2. Firn di mekhutonim aheym – традиционална, аранжман Бојана Јовановић
 3. Hanigun Hagsameach – традиционална, аранжман Бојана Јовановић
 4. Papirosen – традиционална, аранжман Бојана Јовановић
 5. Erev shel shoshanim – традиционална, аранжман Бојана Јовановић
 6. Klezmer’s freylekh – традиционална, аранжман Бојана Јовановић
 7. Kadys – традиционална, аранжман Бојана Јовановић
 8. Die Szaposhkelekh – Merovitz Alan, аранжман Јулија Бал
 9. Hatikvah – Naftali Hrz Imber , аранжман Бојана Јовановић
 10. Hava Naghila – традиционална, аранжман Бојана Јовановић
 11. Desert dance – непознат аутор, аранжман Душан Ковачевић
 12. Ose Shalom-Nurit Hirsch, аранжман Бојана Јованови