21. januar 2015.

 

12:00 časova

Otvaranje izložbe: Pravednici među narodima: Novi Sad

(traje do 24. januara)

Mali likovni salon, Bulevar Mihajla Pupina 9

  Osim što će imati edukativni karakter, izložba će biti posvećena sećanju na Novosađane koji su po cenu sopstvenog života spasavali sugrađane Jevreje. Marija Tomić, Nadežda Paščan i dr Dušan Jovanović su svojim delima i hrabrošću, uprkos pretnji smrtnom kaznom svima koji su pomagali u skrivanju Jevreja, zaslužili titulu Pravednika među narodima, jedno od najvećih priznanja jeverejske zajednice, a samim tim su nas zadužili da njihove sugrađane upoznamo sa njihovim likom i delom kroz stručno vođenje i predavanje istoričara Stefana Radojkovića. Izložbu će otvoriti Sunčica Marković, zamenik direktora Kulturnog centra Novog Sada.

 

17:00 časova

Radionica: Mapiranje grada; mesta stradanja u Novom Sadu

(autor: Gordana Todorić, istorijski kontekst: Stefan Radojković)

Tribina mladih, Katolička porta 5

  Grad je određen prostorno, ali i vremenski. Izdvajajući pojedine segmente te prostorno-vremenske koordinate, ukazaćemo na slojeve u istorijskom pamćenju grada, tragajući za odgovorom na pitanje gde je mesto tih segmenata prošlosti u sadašnjosti. Posetiocima će se predstaviti mesta stradanja tokom novosadske racije uz stručno objašnjenje i iznošenje relevantnih istorijskih podataka.

 

19:00 časova

Film: Trgovina na korzu (1965)

Režija: Ján Kadár, Elmar Klos

Scenario: Ladislav Grosman, Ján Kadár, Elmar Klos

Uloge: Ida Kaminska, Jozef Kroner, Hana Slivková

Velika sala, Katolička porta 5

  Neposredno pred početak II svetskog rata u malom gradiću u Slovačkoj jača fašistički pokret. Tono je siromašni pošteni zanatlija i protivnik novoj fašističkoj vlasti, sve dok mu ne ponude posao vođenja 21.01.2015 1male trgovine na korzu u vlasništvu stare gospođe Lautman. Ona je stara i zbunjena, misli da Tono traži posao, pa ga zapošljava i brine o njemu kao o rođenom sinu, a on joj pomaže kako god može. Tono i gospođa Lautman postaju bliski prijatelji, iako je njegovo “novo zaposlenje”, po svemu sudeći priprema za njenu deportaciju u logor smrti. Nakon nekog vremena vlasti naređuju da svi Jevreji moraju biti deportovani. Šta će biti sa starom ženom? Tono je prvo skriva, ali je ubrzo nagovara da se sama prijavi vlastima. Tok događaja dovodi ga u surovu životnu situaciju između krajnosti, između poštenja i interesa.

  Film je odlična studija na temu kako nastaju ratovi i koliko mali čovek ima uticaja na njih. „Trgovina na korzu“ važi za najsnažniji film na temu progona Jevreja u II svetskom ratu. Iste godine kada se film pojavio osvojio je Specijalnu nagradu u Kanu i “Oskara” za najbolji strani film.