Vavilon na dlanu u Kulturnom centru Novog Sada

25/12/2015
Vavilon na dlanu u Kulturnom centru Novog Sada

Povodom sto godina od rođenja pripovedača, romansijera i pesnika Branka Ćopića, Kulturni centar Novog Sada i izdavačka kuća  Prometej organizuju promociju knjige „Antologija Ćopić“ i izložbu slika Stanka Rodića pod nazivom „Vavilon na dlanu“. Promocija knjige i otvaranje izložbe održaće se u subotu, 26. decembra u 19 časova na Tribini mladih. Tom prilikom posetiocima će se obratiti književni i likovni kritičar Draško Ređep, direktor izdavačke kuće Prometej Zoran Kolundžija i glumac Boško Petrov.

Antologija Ćopić se nadovezuje na niz svojih vrsnica iz otmene edicije Prometeja. To su i Antić, i Matić, i Crnjanski, i Isidora, i Veljko, i Čiplić, i Tišma, i Kapor i dr. Ne možemo se oteti utisku da je osnovni kriterijum za uređivanje ovih antologija jedno lirsko promišljanje istorije i poimanje vremena, i jedno posve tradicionalno shvatanje modernosti. Ravnajući se prema dvema osnovnim ljudskim potrebama, tako suštanstveno ne spojivim u jednu zajedničku ideju, potrebi za stvaralačkom slobodom i potrebi za društvenom pravdom, Branko se nužno morao urušiti u sebi samome. Tačnije, nije se urušio Branko, urušio se most pod njim, i nebo nad njim, i reka pod tim nebom, i korito pod tom rekom. Nije Branko skočio sa mosta, sugeriše knjiga koja je pred nama, niti su ga gurnuli. To ga je smrtonosni Anđeo istorije, spuštajući ledene vetrove na ljude, oduvao iz raja u budućnost – Boško Suvajdžić, profesor književnosti.

Stanko Rodić je na likovnoj sceni prisutan trideset godina, od prve izložbe u rodnom Drvaru 1987. godine pa sve do danas. Za to vreme je izlagao na dvadeset jednoj samostalnoj izložbi koje su, pored  Drvara ,održavanetakođe u Opatiji, Rijeci, Novom Sadu, Banjaluci, Beogradu, Somboru, Subotici, Temišvaru, Budimpešti, Beču itd. Učestvovao je u preko pedeset kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu, a kao organizator, selektor i učesnik sudelovao je na mnogobrojnim likovnim susretima. Trenutno živi i radi u Novom Sadu.

 

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja