Вавилон на длану у Културном центру Новог Сада

25/12/2015
Вавилон на длану у Културном центру Новог Сада

Поводом сто година од рођења приповедача, романсијера и песника Бранка Ћопића, Културни центар Новог Сада и издавачка кућа  Прометеј организују промоцију књиге „Антологија Ћопић“ и изложбу слика Станка Родића под називом „Вавилон на длану“. Промоција књиге и отварање изложбе одржаће се у суботу, 26. децембра у 19 часова на Трибини младих. Том приликом посетиоцима ће се обратити књижевни и ликовни критичар Драшко Ређеп, директор издавачке куће Прометеј Зоран Колунџија и глумац Бошко Петров.

Антологија Ћопић се надовезује на низ својих врсница из отмене едиције Прометеја. То су и Антић, и Матић, и Црњански, и Исидора, и Вељко, и Чиплић, и Тишма, и Капор и др. Не можемо се отети утиску да је основни критеријум за уређивање ових антологија једно лирско промишљање историје и поимање времена, и једно посве традиционално схватање модерности. Равнајући се према двема основним људским потребама, тако суштанствено не спојивим у једну заједничку идеју, потреби за стваралачком слободом и потреби за друштвеном правдом, Бранко се нужно морао урушити у себи самоме. Тачније, није се урушио Бранко, урушио се мост под њим, и небо над њим, и река под тим небом, и корито под том реком. Није Бранко скочио са моста, сугерише књига која је пред нама, нити су га гурнули. То га је смртоносни Анђео историје, спуштајући ледене ветрове на људе, одувао из раја у будућност – Бошко Сувајџић, професор књижевности.

Станко Родић је на ликовној сцени присутан тридесет година, од прве изложбе у родном Дрвару 1987. године па све до данас. За то време је излагао на двадесет једној самосталној изложби које су, поред  Дрвара ,одржаванетакође у Опатији, Ријеци, Новом Саду, Бањалуци, Београду, Сомбору, Суботици, Темишвару, Будимпешти, Бечу итд. Учествовао је у преко педесет колективних изложби у Србији и иностранству, а као организатор, селектор и учесник суделовао је на многобројним ликовним сусретима. Тренутно живи и ради у Новом Саду.

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања