Promocija knjige pesama Milovana Mrkajića „Pramen sunca“

14/04/2016

U klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada u nedelju, 17. aprila u 20 časova biće predstavljena knjiga pesama Milovana Mrkajića “Pramen sunca”. Na promociji će govoriti dr Draško Ređep, Viktor Škorić i autor knjige.

najava za sajt

       Mrkajićeve vertikale ne mare planimetrijske snove, niti se, kao jarboli na talasima već poodavno nepostojećeg mora, izdvajaju kao mere razdaljina. Ovde je primarno osećanje dometa. I to glasa, pre svega, dokle se može prepoznati. Razaznavanje u anonimnoj stepskoj tišini, isto je na brojanici ove lirike prepoznatljivo i uticajno.

Po nekim mišljenjima, Troja je bila (i) na Dunavu, a karpatski vetrovi su snažno podsticali (i) Odisejevu lađu sa sve njenim vitoperenim jedrima (Dragan Jovanović). U istorijskom smislu, nije sasvim izvesno da li je Leonardo da Vinči zaista bio na Dunavu. Ali, u kategorijama tako opojnog i nepresušno našeg istinito neistorijskog vremena, ovaj pesnik, ovaj Mrkajić s istočne strane, odista je bio i ostao na samom ishodištu kontemplacije, melanholičan i uspravan, usamljen i neizdvojno primetan u prostoru koji jeste.

 dr Draško Ređep

Uspomene

Podmuklo ćute
I reže na ponoć
U čojanom kaputu
U krošnji mraka
Plove kroz oko
Pletu sećanja
I uvek snom
I nikad stazom
Dolaze i odlaze

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja