Промоција књиге песама Милована Мркајића „Прамен сунца“

14/04/2016

У клубу “Трибина младих” Културног центра Новог Сада у недељу, 17. априла у 20 часова биће представљена књига песама Милована Мркајића “Прамен сунца”. На промоцији ће говорити др Драшко Ређеп, Виктор Шкорић и аутор књиге.

najava za sajt

       Мркајићеве вертикале не маре планиметријске снове, нити се, као јарболи на таласима већ поодавно непостојећег мора, издвајају као мере раздаљина. Овде је примарно осећање домета. И то гласа, пре свега, докле се може препознати. Разазнавање у анонимној степској тишини, исто је на бројаници ове лирике препознатљиво и утицајно.

По неким мишљењима, Троја је била (и) на Дунаву, а карпатски ветрови су снажно подстицали (и) Одисејеву лађу са све њеним витопереним једрима (Драган Јовановић). У историјском смислу, није сасвим извесно да ли је Леонардо да Винчи заиста био на Дунаву. Али, у категоријама тако опојног и непресушно нашег истинито неисторијског времена, овај песник, овај Мркајић с источне стране, одиста је био и остао на самом исходишту контемплације, меланхоличан и усправан, усамљен и неиздвојно приметан у простору који јесте.

 др Драшко Ређеп

Успомене

Подмукло ћуте
И реже на поноћ
У чојаном капуту
У крошњи мрака
Плове кроз око
Плету сећања
И увек сном
И никад стазом
Долазе и одлазе

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања