Promocija knjige Bojan Jovanović: Pamćenje i samozaborav

18/05/2015

Učestvuju:

Slobodan Antonić

Radomir Đorđević

Bojan Jovanović

Kulturni centar Novog Sada

Klub „Tribina mladih“

Sreda, 20. maj 2015, 19,30 sati

 (Orpheus, Novi Sad, 2014)

Knjiga Pamćenje u samozaborav rezultat je autorovog istraživanja fenomena memorisanja i zaboravljanja u tradiciji i kulturi srpskog naroda u čijim predanjima otkrivamo kako se taj narod odnosio prema bitnim istorijskim događajima i ličnostima i kako je uspostavljanjem određenih narativa kao stabilizatora memorije kreativno pamtio svoju prošlost. To pamćenje nije objektivna slika segmenta prošlosti već izraz doživljaja kolektiva koji sugestivnom pričom uspostavlja kontrolu svoje emocionalne energije. U tom kontekstu i pamćenje onog što se nije dogodilo ima važnost psihološke, socijalne i duhovne činjenice čije je značenje udaljeno od tumačenja koje sadržaj ispričanog poistovećuje sa stvarnošću. Vera u njenu istinitost ima snagu autoriteta tradicije koja se prenosi generacijama i potvrđuje identitet kolektiva. Kao što jezik pamteći našim zaboravom postaje primarno naša najsloženija kulturna tvorevina, tako i u kolektivnoj memoriji preovladavanje fiktivnog potvrđuje značaj kreativnog pamćenja kao duhovne dominante gradilišta na kojem neprestano stvaramo sebe.

 

O AUTORU:

 

Bojan Jovanović je rođen 1950. godine u Nišu. Diplomirao i doktorirao etnologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radi kao naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU. Osim brojnih naučnih i stručnih radova, autor je i sledećih antropoloških dela: Srpska knjiga mrtvih (1992, 2002), Magija srpskih obreda (1993, 1995, 2001, 2005), Tajna lapota (1999), Duh paganskog nasleđa (2000, 2006), Klopka za dušu (2002, 2007), Karakter kao sudbina (2002, 2004), Govor pećinskih senki (2004), Bliskost dalekog (2005), Sudbina i magija (2007), Prkos i inat (2008), Rečnik javašluka (2009), Ljubav i opraštanje (2011), Čitanje proročanstva (sa M. Demićem, 2011), Igranje s ništavilom (2011), Okolni put (2013)

 

Priredio je niz autorskih zbornika tematski posvećenih poetici sažetosti, alternativnim znanjima, britanskoj antropologiji, negativnoj utopiji, teoriji rituala, magiji, mesijanstvu, etnopsihologiji, tamnoj strani ljudske prirode, srpskoj Vizantiji, karakterologiji Srba, mistici, muškarcu i ženi, Džojsovoj poetici, Frojdovom antropološkom pesimizmu i delu Mirčea Elijadea. Razmatrajući opuse eminentnih domaćih i stranih naučnika pisao je o Veselinu Čajkanoviću, Simi Trojanoviću, Tihomiru Đorđeviću, Petru Džadžiću, Slobodanu Zečeviću, Vojinu Matiću, Karlosu Kastanedi, Karlu Gustavu Jungu. Rezultati njegovih istraživanja ugrađeni su u pristupe savremenih antropoloških i etnoloških proučavanja. Autor je Antologije snova, objavljene 2012. Knjiga njegovih izabranih intervjua Mehuri zapenušanih godina objavljena je 2013.

Snimio je preko četrdeset alternativnih filmova i objavio preko deset knjiga pesama. Važan aspekt Jovanovićevog književnog rada čine tematski eseji i tekstovi o domaćim i inostranim piscima. Pesme su mu prevođene na engleski, francuski, nemački, italijanski, mađarski i slovenske jezike. Zastupljen je u više antologija.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja