Promocija knjige: Biti Amerikanac – Henri Luis Menken

22/04/2016

U Kulturnom centru Novog Sada nastavlje se niz predavanja izdavačke kuće „Bernar“. Ovoga puta, prisutni će biti u prilici da se upoznaju sa piscem Henriem Luisom Menkenom i njegovim delom „Biti Amerikanac“, u Likovnom salonu, 22. aprila u 19:30 časova.

 

Henri Luis Menken, (1880 – 1956 )  totalna  je nepoznanica za srpsku čitalačku publiku. Prvi put predstavljen na Beogradskom sajmu knjiga prošle godine, u prevodu Dušana Đurića, istoričara koji nam dolazi sa Prinstona i koji potpisuje i briljantan predgovor ovog izdanja.

Menken je bio novinar, publicista, esejista, vrsan satiričar – a pre svega misleći čovek u prostoru koji nam je poznat kao – Amerika.

Međutim, pitanje je šta zapravo znamo o tom podneblju. Ili o samom Menkenu?

Niste čuli za Henrija Luisa Menkena? Pa, vi ne znate ništa o Americi! Iz pera najduhovitijeg američkog novinara svih vremena, u izboru i prevodu Dušana Đurića, dolazi zbirka eseja „Biti Amerikanac“, koja ilustruje i razjašnjava tu „bleštavu, prekomerno dinamičnu i beskrajno grotesknu dramu američkog života“. Po priznanju mnogih izvanrednih esejista kao što je bio Gor Vidal, H. L. Menken (1880-1956) je bio ubedljivo najduhovitiji i najprovokativniji novinar u SAD, najveći i najintimni poznavalac američke scene, neumorni hroničar i pronicljivi analitičar američkog društva.

Saznaćete nešto više o razlikama između američkog i britanskog jezika, američkom duhu i pravilima ponašanja koja su tako često nerazumljiva nama Evropljanima. Naučićete nešto o razvoju američke književnosti i psihološkom mehanizmu koji pokreće američke političare. Konačno, šezdeset godina nakon autorove smrti, zbirka eseja jednog od najvećih američkih insajdera svih vremena i, svakako, jednog od najboljih esejista na engleskom jeziku, prevedena je i na srpski jezik u izdanju Agencije „Bernar“.

O prvom američkom selebritiu – intelektualcu, čoveku koji je minuciozno opisao kako funkcioniše Amerika ( a da pritom nije podilazio ni svojim američkim sunarodnicima, niti bilo kome ) govoriće Nikola Drobnjaković, Boško Milosavljević i Dušan Đurić.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja