Промоција књиге: Бити Американац – Хенри Луис Менкен

22/04/2016

У Културном центру Новог Сада наставље се низ предавања издавачке куће „Бернар“. Овога пута, присутни ће бити у прилици да се упознају са писцем Хенрием Луисом Менкеном и његовим делом „Бити Американац“, у Ликовном салону, 22. априла у 19:30 часова.

 

Хенри Луис Менкен, (1880 – 1956 )  тотална  je непознаница за српску читалачку публику. Први пут представљен на Београдском сајму књига прошле године, у преводу Душана Ђурића, историчара који нам долази са Принстона и који потписује и бриљантан предговор овог издања.

Менкен је био новинар, публициста, есејиста, врсан сатиричар – а пре свега мислећи човек у простору који нам је познат као – Америка.

Међутим, питање је шта заправо знамо о том поднебљу. Или о самом Менкену?

Нисте чули за Хенрија Луиса Менкена? Па, ви не знате ништа о Америци! Из пера најдуховитијег америчког новинара свих времена, у избору и преводу Душана Ђурића, долази збирка есеја „Бити Американац“, која илуструје и разјашњава ту „блештаву, прекомерно динамичну и бескрајно гротескну драму америчког живота“. По признању многих изванредних есејиста као што је био Гор Видал, Х. Л. Менкен (1880-1956) је био убедљиво најдуховитији и најпровокативнији новинар у САД, највећи и најинтимни познавалац америчке сцене, неуморни хроничар и проницљиви аналитичар америчког друштва.

Сазнаћете нешто више о разликама између америчког и британског језика, америчком духу и правилима понашања која су тако често неразумљива нама Европљанима. Научићете нешто о развоју америчке књижевности и психолошком механизму који покреће америчке политичаре. Коначно, шездесет година након ауторове смрти, збирка есеја једног од највећих америчких инсајдера свих времена и, свакако, једног од најбољих есејиста на енглеском језику, преведена је и на српски језик у издању Агенције „Бернар“.

О првом америчком селебритиу – интелектуалцу, човеку који је минуциозно описао како функционише Америка ( а да притом није подилазио ни својим америчким сународницима, нити било коме ) говориће Никола Дробњаковић, Бошко Милосављевић и Душан Ђурић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања