Промоција дела Ивана Иљина

11/04/2016

Издавачка кућа „Бернар“ одржаће промоцију дела Ивана Алексејевича Иљина, у четвртак 14. априла са почетком у 19:30 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. На промоцији ће говорити Бошко Милосављевић и Никола Дробњаковић.

Иван Алексејевич Иљин један је од највећих умова Русије 20. века. Осуђен на смрт, па прогнан из отаџбине, коју је волео, славио и бранио као нико пре. Његова хришћанска философска мисао утемељена на Оцима цркве заиста је прави светионик свим мислећим словенским интелектуалцима.

Уз барона Врангеља, Ивана Буњина и митрополита Храпавицког – један је од најзначајнијих симбола руске емиграције.Смртна казна му је замењена прогонством и из Русије је отеран почетком двадесетих година прошлог века, заједно са Николајем Берђајевом и  Сергејем Булгаковим. Сва тројица у емиграцији ће радити много –  написаће огроман број текстова, студија и философских трактата. Не умањујући значај других руских религиозних философа, Иљин стоји на посебном месту. То је човек који је успео да проникне у суштину друштвених и духовних система који су били и биће актуелни, а данас је вероватно најчитанији руски мислилац – и то не само у границама своје отаџбине.
Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања