Гиљермо Мартинес у Културном центру Новог Сада

20/11/2015

Giljermo za info (1)-page0001Књижевник и математичар Гиљермо Мартинес (Guillermo Martínez) је рођен 1962. године у месту Баија Бланка у Аргентини. Докторирао је математичку логику на Универзитету у Буенос Ајресу и завршио последокторске студије на Оксфорду. Био је гостујући професор на бројим факултетима у Европи, Сједињеним Америчким Државама и Латинској Америци.

 

Аутор је збирки прича: Infierno grande (Велики пакао, 1989) и Una felicidad repulsiva (Одбојна срећа, 2013); романа: Acerca de Roderer (1993, Повест о Родереру, Светови, Нови Сад / Крај белине, Апатин, 1995), La mujer del maestro (1998, Маестро-ва жена, Светови, Нови Сад, 2000), Crímenes imperceptibles (Неприметни злочини, Лагуна, 2005), La muerte lenta de Luciana B.  (Спора смрт Лусијане Б., Лагуна, 2008), Yo también tuve una novia bisexual (И ја сам имао бисексуалну девојку, 2011) и књига есеја: Borges y la matemática (Борхес и математика, 2008), La fórmula de la inmortalidad (Формула за бесмртност, 2005), Gödel (пара тодос)- (Гедел за свакога, 2009).
Добитник је бројних признања за своја дела, која су преведена на 40 језика, укључујући и награду за приповетку „Габријел Гарсија Маркес“ 2014. Ово ће бити први боравак Гиљерма Мартинеса у нашој земљи, у организацији Амбасаде Републике Аргентине у Србији и преводиоца Бранка Анђића, који заједно са аутором припрема прву збирку његових прича у преводу на српски језик, коју ће објавити Издавачка кућа Агора из Зрењанина .
Љубитељ Дворжака и шаха, обожавалац тениса и вина, писац чије књижевно стваралаштво почива на делима Борхеса, Хенрија Џејмса, Кафке, Томаса Мана, Гомбровича,Казанове, Дарела, Толстоја… Добар пријатељ нашег математичара и књижевника Владимира Тасића, који је захваљујући њему почео да пише. По Мартинесовој књизи Неприметни злочини Алекс де ла Иглесија је снимио филм Оxфорд Мурдерс (Убиство у Оксфорду), 2008. године, у коме главне улоге тумаче Илајџа Вуд, Џон Харт и Леонор Вотлинг.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања