Завршени девети „Антићеви дани“

21/03/2016

Традиционална манифестација „Антићеви дани“ одржана је у Новом Саду од 10. до 18. марта. Девети пут, Културни центар у сарадњи са градом Новим Садом окупио је поштоваоце истакнутог уметника, који су сећања на Мику Антића оживели кроз различите уметничке програме. Овогодишњи програм и сви садржаји манифестације били су инспирисани односима Мирослава Антића са другим људима, односно са другим уметницима који су и деценијама после његове смрти чували његова дела од заборава. Исто тако, Антић као вечна инспирација кроз лик и кроз дело, младе уметнике подстиче на рад и стварање.

Suncica Markovic, Jelena Crnogorac i Drasko Redjep
Конференција поводом почетка манифестације

Добитник награде „Мирослав Антић“ за 2016. годину је Коља Мићевић. Престижно признање је добио за збирку песама „Римагинације“ у издању Задужбине Петар Кочић Бањалука – Београд.
Програм је отворен изложбом портрета Моме Капора „Момо и пријатељи“, 10. марта. Изложба је била постављена у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. На отварању је говорила глумица Рада Ђуричин.

Другог дана манифестације у клубу „Трибина младих“ отворена је изложба дечијих радова са темом „Најкраћа песма“. Радионица и изложба су реализоване у сарадњи са листом „Машталица“. У Ликовном салону одржано је књижевно вече на ком је песник Ненад Грујичић представио свој сонетни венац „Палидрвце“.

На дан рођења Мирослава Антића, 14. марта делегација града Новог Сада и чланови Одбора манифестације положили су венац и цвеће на гроб песника и на споменик у Дунавском парку. Истог дана у Градској кући је уприличена свечаност на којој је званично проглашен овогодишњи лауреат. Стручни жири на челу са др Драшком Ређепом једногласно је одлучио да награда буде уручена Кољи Мићевићу. У Великој сали КЦНС ученици ОШ „Мирослав Антић“ имали су приредбу поводом дана школе. У Малом ликовном салону отворена је изложба слика, графика, цртежа и инсталација „Таљ није непобедив“ младог уметника Угљеше Цолића.

Књижевно вече посвећено првом добитнику награде „Мирослав Антић“, песнику Љубивоју Ршумовићу, одржано је 15. марта на Трибини младих. Ршумовић је представио своју збирку „Крушна мрва“. Поред аутора збирке присутнима су се обратили Зоран Вучевић, Раша Попов, Драшко Ређеп, Зоран Колунџија и Радован Попов.

На Трибини младих, 16. марта велики познаваоци и поштоваоци лика и дела Мирослава Антића говорили су о појму завичаја у његовом стваралаштву. Округлом столу „Искуство завичаја“ присуствовали су Вања Вученовић, Бошко Сувајџић, Драшко Ређеп, Ђезе Бордаш, Јован Љуштановић, Илија Туцић, Бранислав Михајлов, Мирослав Радоњић, Ненад Шапоња и Виктор Шкорић.

IMG_8443
Округли сто „Искуство завичаја“

У Старој стрељани – Еђшег, 17. марта представом је приказано Антићево дело „Мит о птици“. Стихове Антићевих песама као и текстове Драшка Ређепа кроз глуму су казивали Бошко Петров, Сања Поповић и Николина Спасић уз музичку подлогу Душана и Драгана Крстића.

Последње вече овогодишње манифестације било је посвећено лауреатима. У огранку Градске библиотеке на Новом насељу председница Скупштине града Јелена Црногорац уручила је плакету Кољи Мићевићу. Поред новог носиоца признања, о Антићу, поезији и својим делима говорили су добитници награда из предходних година: Марјан Чакаревић, Дејан Матић и Ђорђе Сибиновић. Уводну реч имао је директор Градске библиотеке Драган Којић, а за крај овогодишњег програма присутнима се обратио Драшко Ређеп.

 

Мирослав Антић песник детињства, велики сањар, чије песме трају обнављају се и подмлађују и тако га чине бесмртним још једном је окупио све они који „Мало верују. Мало сањају. Ништа друго“. Град Нови Сад и Културни центар и ове године су богатим програмом упознали публику са животом и делима једног од највећих песника и истовремено са духом Новог Сада и Војводине који се преноси захваљујћи Антићевим песмама.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања