Вече лауреата као завршница манифестације „Антићеви дани”

17/03/2017

Дружење у оквиру манифестације „Антићеви дани” завршено је 17. марта свечаним проглашењем новог лауерата – професора Бошка Сувајџића. Уз присуство почасних гостију Ненада Шапоње, Ђорђа Д. Сибиновића,  Коље Мићевића и других, откривена је биста Мике Антића, рад вајара Љубомира Шћепановића.

У простору приватне основне школе Мирослав Мика Антић, окупили су се поштоваоци Микиног дела. Директор школе Немања Зељковић истиче своје задовољство што већ другу годину имају задовољство да сарађују са Културним центром Новог Сада у оквиру ове свечаности, оживљавајући сећање на Мирослава Антића.

   „Антића презиру предвидљиви”, констатовао је Ненад Шапоња, прочитавши неколико занимљивих делова из Издајства лирике. Чињеница је да они који цене његов рад ипак не носе епитет предвидљивости. „Ми смо вечерас овде зато што је Антић још жив.”

   Сибиновић наглашава значај читања Антића, указујући на то да би млади књижевници и истраживачи требало да се орјентишу на проучавање Мирослава Антића, као још увек недовољно истраженог писца и песника.

   Присутни су имали прилике и да уживају у извођењу Дантеове песме на италијанском од стране Коље Мићевића, повезујући тако Дантеа са Миком. „Мирослав Антић има у себи нешто дантеовско”, истакао је.

Награда одлази професору Бошку Сувајџићу, новом Микином лауреату за 2016. годину. Сувајџић се захвалио на награди, као и присутном Драшку Ређепу што је открио и другу димензију Мирослава Антића, оно што је јавности било мање познато, и тако омогућио да се Микин рад сагледа из друге перспективе. „Микин значај је највидљивији у томе што је још увек ту и што се још чита и открива.”

Потом су добитник награде и вајар Љубомир Шћепановић открили бисту Мирослава Антића. Љубомир је на питање „Да ли му је било тешко извајати бисту”, одговорио да је ово један од радова који је почео и завршио без напора, а задовољство једног уметника лежи баш у томе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања