Први дан манифестације „Антићеви дани”

13/03/2017

Први дан манифестације „Антићеви дани” обележен изложбом „Првих 10 година” , округлим столом на Трибини младих и изложбом дечијих радова.

Јубиларни, десети по реду „Антићеви дани“ почели су данас отварањем изложбе „Првих 10 година“ у Ликовном салону уз уважене госте и пријатеље, познаваоце Антићевог стваралаштва, медије, новинаре и многобројне посетиоце који су увеличали овај догађај. Поздравну реч упутио је директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, коаутор поставке и уметник Војислав Радовановић, а изложбу је отворио члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић.

Директор Културног центра Бојан Панаотовић, рекао је да ћемо у наредним данима имати прилике да се присетимо и научимо нешто ново о једном „мултимедијалном уметнику” – сликару, редитељу, писцу, песнику и за децу и за младе, али и за зреле – Мирославу Мики Антићу. Такође, напомиње значај децентрализовања ове свечаности, што значи да ће догађаји у вези са животом и делом Мике Антића бити одржани и ван Културног центра – у Музеју града Новог Сада, Градској кући, Градској библиотеци, школи „Мирослав Мика Антић“,…

Циљ ове манифестације јесте оздрављење друштва и културе, а догађајима  као што су предстојеће трибине, сеансе, округли столови, књижевне вечери и изложбе, Културни центар ће крупним корацима ићи ка остварењу зацртаног циља.

Члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, рекао је да захваљујући великанима као што је био Мика Антић, Нови Сад заслужено носи ласкави епитет Српске Атине, додавши да „Антићеви дани” представљају важан сегмент културне понуде нашег града.

Уметник Војислав Радовановић заједно са помоћницом директора Новог Сада  Сунчицом Марковић нашао се пред занимљивим задатком, а то је да прелиста оно најважније и најлепше што се десило у протеклих десет година. Ова изложба је захвалност свима онима који су писали о манифестацији и догађајима у вези са Миком Антићем и на тај начин обогатили материјал који је овде приказан.

Програм је настављен округлим столом одржаним на Трибини младих, где је обележено тридесет година од издавања књиге „Улепшавање невидљивог”, аутора Драшка Ређепа. Уз самог аутора, нашли су се и врсни познаваоци дела Мирослава Антића- Бошко Сувајџић, Ђезе Бордаш, Бранко Златковић и Мирослав Радоњић. Како бисмо Антићеве стихове доживели на највернији начин, за читање је била задужена уметница Милица Шећеров.

Отварањем изложбе дечијих радова у Клубу „Трибина младих“ завршен је први дан манифестације „Антићеви дани“. Начелиница градске управе за образовање Лидија Томаш поздравила посетиоце у име града Новог Сада захваливши им се што су учествовали на овом конкурсу и на тај начин наставили традицију очувања лика и дела Мирослава Антића.  Више од 80 радова издвојио је трочлани жири, у саставу Јелена Тишма, Вера Стојшић-Гашпаровски и Данијела Вимић. Прва награда за нижи узраст припала је Лени Марковић из ОШ „Мирослав Антић“ из Футога, за виши узраст награђена је Марија Вујасиновић из ОШ Јован Јовановић Змај из Сремске Каменице док је специјалну награду добила Селеши Ема из ОШ Јожеф Атила. Конкурс је подржало Удружење учитеља Војводине, приватна основна школа Мирослав Мика Антић и Културни центар. Циљ је очување лика и дела Мирослава Антића. На конкурсу су се нашла 242 рада из 11 основних школа. Догађај је употпунила музичком подршком ученица музичке школе Исидор Бајић Ања Антић у класи проф. Љиљане Сегеди уз пратњу корепетитора мр Душка Швоње.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања