Лауреати свечано затворили “Антићеве дане”

query_builder

У огранку Градске библиотеке Новог Сада на Новом насељу, у петак 18. марта одржано је “Вече лауреата”. Председница Скупштине града Јелена Црногорац уручила је плакету Кољи Мићевићу који је добио награду “Мирослав Антић” за збирку песама “Римагинације”. Овим догађајем свечано су завршени девети “Антићеви дани”.

Јелена Црногорац и Коља Мићевић

Jeлена Црногорац и Коља Мићевић

Присутнима се први обратио директор Градске библиотеке Драган Којић који је изразио захвалност што је Одбор манифестације изабрао библиотеку за једно од места која су ове године била предвиђена за обележавање “Антићевих дана”.

Драган Којић

Драган Којић

– Желим да се захвалим Културном центру Новог Сада и организаторима манифестације што су баш огранку библиотеке на Новом насељу подарили ово дивно вече. Овим гестом је нашој библиотеци омогућено да буде песничка престоница – рекао је Којић

После уручења плакете, гостима се обратио Коља Мићевић.

-Хвала што сте ми награду уручили баш на овом месту, у библиотеци. Мислим да је ово право место за то. Овом наградом Антић постаје реалност у мом животу – нагласио је Мићевић

IMG_8763

Драшко Ређеп је присутне поздравио у име жирија манифестације. Он је говорио шта је жири урадио за све  ове године и колики значај и величину има награда “Мирослав Антић”.

Марјан Чакаревић, прошлогодишњи лауреат, објаснио је шта је награда “Мирослав Антић”.

– Награда је отворена за све генерације и за све поетике. Сви добитници су толико различити да се не може предвидети шта ће бити следеће године. И то је оно што је добро, то нам говори да се не фаворизује једна поетичка линија или генерација него да се једноставно читају књиге и бира се најбоља – истакао је Чакаревић

Добитник награде за 2014. годину Дејан Матић, рекао је да је веома срећан што присуствује вечери која је посвећена лауреатима.  Он је прочитао неколико песама из својих збирки.

Вечери је присуствовао и Ђорђе Сибиновић који је престижну награду добио 2012. године. Сибиновић је истакао да овакви сусрети писаца и публике представљају блискост коју поезија сама по себи доноси. Он је рекао да је Мирослав Антић живећи свој живот урадио много више за друге него за себе, а то показује и ова манифестација која окупља све оне који поштују Мику Антића и његов рад чак и 30 година након његове смрти.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2ocRkn3S208[/youtube]

0Shares

Tags:

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language