“Krušna mrva” – veče posvećeno Ljubivoju Ršumoviću

16/03/2016

Na “Tribini mladih” u utorak 15. marta, u okviru manifestacije “Antićevi dani” održano je književno veče nazvano “Krušna mrva” posvećeno prvom dobitniku nagrade “Miroslav Antić”, velikom piscu i umetniku, Ljubivoju Ršumoviću.

Program je vodio Boško Petrov koji je na početku pročitao nekoliko pesama koje je napisao Miroslav Antić i pesme iz zbirke “Krušna mrva”, autora Ljubivoja Ršumovića.

IMG_8279

Uvodnu reč imao je nekadašnji predsednik Skupštine grada Novog Sada Zoran Vučević, jedan od utemeljivača tradicionalne manifestacije “Antićevi dani”.

Zoran Vučević
Zoran Vučević

– Zajednička pomisao na nezaboravnog, harizmatičnog pesnika Miroslava Antića, našeg sugrađanina okupila nas je večeras kao i predhodnih godina. Mi smo u ustanovi koja je bila i ostala kultno mesto kulturnih događaja, a preteča ove ustanove je upravo “Tribina mladih”. Dug Novog Sada Miroslavu Antiću još uvek stoji kao obaveza boljeg upoznavanja njegovog dela. Sa tom namerom Skupština grada te 2007. godine ustanovila je manifestaciju “Antićevi dani” – rekao je Zoran Vučević

O ranim radovima i ulasku Ljubivoja Ršumovića u srpsku književnost i urbanim legendama sredine u kojoj je objavljivao svoje pesme, govorio je Radovan Popović. Popović je istakao značaj stvaralaštava Ljubivoja Ršumovića, njegovu posebnost i sličnost sa velikim Mikom Antićem.

Zoran Kolundžija, osnivač izdavačke kuće “Prometej”, objasnio je kako je izgledao sam nastanak manifestacije “Antićevi dani”, koje su se promene desile, koji planovi su zacrtani i ispunjeni u toku svih ovih godina.

Pisac koji je prema rečima Boška Petrova, obeležio mnoga detinjstva i ostao junak mnogih mladosti, Raša Popov posebno se osvrnuo na dela koja je Ršumović pisao za najmlađe. Govorio je o bogatom opusu pesama za decu koja su nastajala godinama i uz koje su odrastale mnoge generacije.

Predsednik stručnog žirija, Draško Ređep, istakao je da je i Ršumović kao i Antić poesebno vezan za Novi Sad.

– Naš Ršum je u Novom Sadu ovojio dve nagrade. Prva je  “Brankova” nagrada, druga je nagrada “Miroslav Antić” koju je dobio 2008. godine – naglasio je Ređep

Na kraju je Ljubivoje Ršumović izrazio veliku zahvalnost zbog večeri koja je posvećena njemu i njegovom stvaralaštvu, a sve u okviru manifestacije koja neguje sećanje na život i delo Miroslava Antića. On je pročitao nekoliko pesama iz svoje zbirke “Zemlja hoda zemljom” koja je objavljena u izdanju Kulturnog centra Novog Sada 2015. godine.

Ljubivoje Ršumović
Ljubivoje Ršumović

– Hvala svima koji ste došli, hvala mojim prijateljima koji su ovako lepo pričali o meni. Hvala vam svima što se zajedno sećamo Miroslava Antića – rekao je Ršumović

Boško Petrov je prisutne pozvao da dođu u četvrtak, 18. marta u 19 časova na poetsko veče “Mit o ptici” koje će se održati u dvorcu Eđšeg.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja