„Крушна мрва“ – вече посвећено Љубивоју Ршумовићу

16/03/2016

На „Трибини младих“ у уторак 15. марта, у оквиру манифестације „Антићеви дани“ одржано је књижевно вече названо „Крушна мрва“ посвећено првом добитнику награде „Мирослав Антић“, великом писцу и уметнику, Љубивоју Ршумовићу.

Програм је водио Бошко Петров који је на почетку прочитао неколико песaма које је написао Мирослав Антић и песме из збирке „Крушна мрва“, аутора Љубивоја Ршумовића.

IMG_8279

Уводну реч имао је некадашњи председник Скупштине града Новог Сада Зоран Вучевић, један од утемељивача традиционалне манифестације „Антићеви дани“.

Зоран Вучевић
Зоран Вучевић

– Заједничка помисао на незаборавног, харизматичног песника Мирослава Антића, нашег суграђанина окупила нас је вечерас као и предходних година. Ми смо у установи која је била и остала култно место културних догађаја, а претеча ове установе је управо „Трибина младих“. Дуг Новог Сада Мирославу Антићу још увек стоји као обавеза бољег упознавања његовог дела. Са том намером Скупштина града те 2007. године установила је манифестацију „Антићеви дани“ – рекао је Зоран Вучевић

О раним радовима и уласку Љубивоја Ршумовића у српску књижевност и урбаним легендама средине у којој је објављивао своје песме, говорио је Радован Поповић. Поповић је истакао значај стваралаштава Љубивоја Ршумовића, његову посебност и сличност са великим Миком Антићем.

Зоран Колунџија, оснивач издавачке куће „Прометеј“, објаснио је како је изгледао сам настанак манифестације „Антићеви дани“, које су се промене десиле, који планови су зацртани и испуњени у току свих ових година.

Писац који је према речима Бошка Петрова, обележио многа детињства и остао јунак многих младости, Раша Попов посебно се осврнуо на дела која је Ршумовић писао за најмлађе. Говорио је о богатом опусу песама за децу која су настајала годинама и уз које су одрастале многе генерације.

Председник стручног жирија, Драшко Ређеп, истакао је да је и Ршумовић као и Антић поесебно везан за Нови Сад.

– Наш Ршум је у Новом Саду овојио две награде. Прва је  „Бранкова“ награда, друга је награда „Мирослав Антић“ коју је добио 2008. године – нагласио је Ређеп

На крају је Љубивоје Ршумовић изразио велику захвалност због вечери која је посвећена њему и његовом стваралаштву, а све у оквиру манифестације која негује сећање на живот и дело Мирослава Антића. Он је прочитао неколико песама из своје збирке „Земља хода земљом“ која је објављена у издању Културног центра Новог Сада 2015. године.

Љубивоје Ршумовић
Љубивоје Ршумовић

– Хвала свима који сте дошли, хвала мојим пријатељима који су овако лепо причали о мени. Хвала вам свима што се заједно сећамо Мирослава Антића – рекао је Ршумовић

Бошко Петров је присутне позвао да дођу у четвртак, 18. марта у 19 часова на поетско вече „Мит о птици“ које ће се одржати у дворцу Еђшег.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања