Изложба Угљеше Цолића „Таљ није непобедив“

11/03/2016

У оквиру манифестације „Антићеви дани“, у понедељак, 14. марта, у 18 часова у Малом ликовном салону биће отворена изложба слика, цртежа, графика и инсталација Угљеше Цолића под називом „Таљ није непобедив“. Изложбу ће отворити Драган Раденовић.

IMG_6397

„Центар изложбе „Таљ није непобедив“ је инсталација – Палета као шаховска табла – која је настала као омаж једном догађају из Антићевог живота који је уметник издвојио – Микину победу на шаховском пољу над тадашњим мајстором ове игре – Михаилом Таљом. Потреба да се забележи један овакав догађај из Антићевог живота представља место одакле се може кренути у трагање за другим странама личности овог генија, такође, одавде се може кренути и у причање његове биографије. Шаховска табла је палета у једном тенутку, у другом тубе боје претворене су у фигуре којима се игра шах. Мешање сликарског симбола у један свет игре какав је шах води нас до Антића, као сликара који ствара своја поља сунцокрета, пространства његове вољене Војводине. Одатле нас пут води у пејзаже колажа које ствара а где је главни сунцокрет сам Мика, уденут у различита поља у којима су га могли пронаћи његови претходници, његови савременици и поља у којима ће га пронаћи будући… Јер он не умире, он живи…“ Љиљана Максимовић

Угљеша Цолић
Средњу школу за дизајн и примењену уметност „ Богдан Шупут“ завршио у Новом Саду. Академију лепих уметности у Београду завршио у класи професора мр Саше Филиповића, одсек сликарство. Завршио је мастер студије сликарства на истој академији. Тренутно је докторант на Академији класичног сликарства у Сремској Каменици у класи мр Драгана Мартиновића. До сада је имао 26 самосталних и преко тридесет групних изложби. Учествовао је на тридесетак ликовних колонија у земљи и иностранству. Члан је УНУНС-а. Живи и сања у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања