„Iskustvo zavičaja“ – u prisustvu pesništva Miroslava Antića

17/03/2016

Okrugli sto „Iskustvo zavičaja“ – u prisustvu pesništva Miroslava Antića održan je u sredu, 16. marta u klubu „Tribina mladih“. Skupu su prisustvovali  mnogi poznavaoci i poštovaoci lika i dela velikog umetnika kome je posvećena manifestacija „Antićevi dani“.

Program je vodio Boško Petrov, koji je na početku svog izlaganja još jednom istakao koliko je važno što postoje „Antićevi dani“. Uvodnu reč imao je Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu grada Novog Sada. On je sve prisutne pozdravio u ime gradonačelnika i celokupne gradske uprave.

Vanja Vučenović
Vanja Vučenović

– Velika mi je čast što prisustvujem ovakvom događaju. Moram da izrazim zadovoljstvo zbog činjenice da smo iz godine u godinu sve bolji i da sve više radimo na afirmaciji lika i dela Miroslava Antića. Antić je mnogo dao kulturnom razvoju, ne samo Novog Sada već cele zemlje i lepo je znati da postoje oni koji su se odvažili i krenuli njegovim putem. Današnja tema koja se tiče zavičaja u pesništvu Mike Antiće je veoma značajna jer ostaje pitanje da li je to samo prostorna činjenica ili nešto više od toga, da li je to mašta u koju je često odlazio i tražio inspiraciju – rekao je Vanja Vučenović

Prisutnima se obratio profesor doktor Boško Suvajdžić sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Naglasio je da je Mika Antić svoj zavičaj tražio u rečima koje je ovekovečio.

IMG_8484
Boško Suvajdžić

-Miroslav Antić je više puta isticao kako nema drugog zavičaja sem sebe. Zavičaj je ono što čovek jeste i što može da bude, što nije, a možda bi želeo biti – objasnio je Suvajdžić

O tome koliko su lik i delo Miroslava Antića još uvek neistraženi i inspirativni govorio je i profesor Đeze Bordaš. Profesor Bordaš pričao je o saradnji Miroslava Antića i Ferenca Fehera, o njihovom radu na zbirci „Boje i reči“. Istakao je da je kod Antića veoma dominantan lokalni koloritet kada je u pitanju pojam zavičaja.

Nenad Šaponja, lekar i pesnik, naglasio je da je važno što se pojavila nova tema o kojoj će se dugo govoriti.

– Novi Sad Miku vidi kao svoj duhovni zavičaj. Zato su bile potrebne hrabrost i istrajnost da bi se osnovala i utemeljila manifestacija „Antićevi dani“. Drago mi je što ovde vidim neke nove generacije, jer Antić i jeste neka neuhvatljiva esencija zbog koje ga vredi čitati – rekao je Šaponja

IMG_8433
Đeze Bordaš, Vanja Vučenović i Nenad Šaponja

O Antićevom stvaralaštvu koje je posvećeno deci, govorio je profesor i književni kritičar Jovan Ljuštanović. On ističe da je detinjstvo jedan od značajnijih toposa osećanja zavičajnosti kod Miroslava Antića koji je primetan već u njegovim najranijim radovima kao što su pesme „Ispovest“ i „Baki“.

Jovan Ljuštanović
Jovan Ljuštanović

Branislav Mihajlov, istoričar umetnosti koji se bavi istraživanjima na polju vrednosti i kulture i uspostavljanju vrednosti, rekao je da je veličina Miroslava Antića još uvek neopisiva.

IMG_8436
Miroslav Radonjić, Ilija Tucić, Viktor Škorić i Branislav Mihajlov

– U vremenu kada razmenjujemo misli i reči, mi se gradimo i rastemo. Rastu naši kriterijumi i vrednosti koje nosimo u sebi. Veličina Mike Antića još uvek je nesaglediva – naglasio je Mihajlov

O Miroslavu Antiću, o zavičaju u njegovom pesništvu govorio je i dr Draško Ređep koji je veliki deo svog života i rada posvetio upravo ovom umetniku. Ređep je istakao da čitaoci Antićevih dela još uvek nemaju uvid u sve ono što je on stvorio.

IMG_8425
Draško Ređep, Boško Petrov i Boško Suvajdžić

Novinar i književni kritičar Ilija Tucić, nadovezao se na priču Draška Ređepa o tome koliko publika još uvek ne poznaje Antića.

– Nedostaje nam čitav jedan uvid u delo Miroslava Antića. On je neko ko ima pozitivan predznak i svi znaju za njega ali niko ne zna mnogo da nam kaže o njemu. Kada je reč o zavičajnosti, to je mnogo više od slika polja suncokreta i sata na tvrđavi. U shvatanju toga mi je pomogao upravo Mika Antić – rekao je Ilija Tucić

Svestrani umetnik Miroslav Antić bio je neko ko je svoj trag ostavio i u pozorištu. O tom segmentu njegovog života govorio je teatrolog Miroslav Radonjić. On je istakao da je Antić nedovoljno i neravnomerno čitani pesnik.

– Interesovanje za teatar nije bilo prolazno kod Antića. Otkrivši pesmu u sebi za ceo život i bavljenje njome kao sudbinom, Mika je otkrio i ljubav prema pozorištu.

Da je o statičnom terminu kakav je zavičaj teško govoriti kada je u pitanju Miroslav Antić, objasnio je Viktor Škorić. On je takođe istakao da se kod velikog umetnika javlja dijalog kultura. 

– Miroslav Antić je bio putnik koji je nakon mnogih putovanja sebe bolje upoznavao – rekao je Škorić

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EdXsPEbdwkY[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja