Други дан манифестације „Антићеви дани“

14/03/2017

ДРУГИ дан манифестације „Антићеви дани“, 14. март,  обележен је  полагањем цвећа на гроб песника Мирослава Антића на Градском гробљу у Новом Саду и код његове спомен-бисте у Дунавском парку.

     Поводом годишњице рођења чувеног песника, новинара, публицисте и филмског ствараоца  Мике Антића,а у оквиру јубиларних 10. „Антићевих дана“ у организацији Културног центра Новог Сада, цвеће су положили чланови делегације у саставу : члан Градског већа за културу Далибор Рожић, помоћник директора КЦНС Сунчица Марковић, председник Савета за културу Ђула Киш, члан одбора “Антићевих дана” Мирослав Радоњић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

     – Нови Сад може да буде поносан на великане који су оставили свој печат у историји града, а један од њих је Мика Антић. Град Нови Сад настоји да им на адекватан начин ода почаст, па радимо на томе да “Антићеве дане”, манифестацију посвећену Мики Антићу, у будућности подигнемо на још виши ниво – рекао је том приликом  је Далибор Рожић.

    У склопу одавања почасти Антићу у Дунавском парку, његову поезију рецитовала је ученица ОШ ”Мирослав Мика Антић”, а песник Вукашин Војводић прочитао је песму под називом ”Без тебе смо боси”.

     Потом је у Свечаној сали новосадске Градске куће одржана свечана седница  манфестације „Антићеви дани“ а проф.др Бошку Сувајџићу аутору песничке књиге  „Анима вива“ уручена је награда за најбољу збирку песама у 2016.години

    На почетку свечаности, глумица Рада Ђуричин казивала је неколико најпознатијих песама из богатог Антићевог песничког опуса.У име жирија за доделу престижне награде „Мирослав Антић“  који је радио у саставу Марија Васић Каначки, Коља Мићевић и др Драшко Ређеп, одлуку су образложили Мићевић, иначе прошлогодишњи лауреат и Ређеп. Они су нагласили да се Сувајчићева књига издваја и по томе што је на  трагу Антићеве збирке „Рождество твоје, тропар о Богу и човеку“.

   „Мирослав Антић је потпуно разградио границе сна и границе стварности и отуда је,као и сви велики писци, писао за велику и малу децу. “ – рекао је Ређеп.

   У име Одбора манифестације ,председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић уручио је награду „Мирослав Антић“  лауреату проф.др Сувајџићу.

   „Вредност једне награде сачињавају име које носи, а затим и имена чланова жирија који је додељују.Драго ми је што добијам награду која носи име човека који је био можда највише  вишеструко даровит међу нашим песницима.“ – казао је у захвалној беседи Сувајџић који је затим,на класичној гитари одсвирао једну своју ауторску песму.

     На овој свечаности додељене су и захвалнице  најзначајнијим људима који су иницирали да се манифестација покрене: некадашњем председнику Скупштине града Новог Сада Зорану Вучевићу, Раши Попову, Драшку Ређепу и постхумно Брани Црнчевићу.

   Присећајући се како је  пре 10 година покренута манифестација „Антићеви дани“, Зоран Вучевић је као председник Скупштине града  подржао идеју Драшка Ређепа да манифестација заживи.

   „Током ових година манифестација „Антићеви дани“ израсла је у институцију и стекла респeктaбилан углед.Никада није потпала под политичку руку било које власти која је у претходном периоду постојала.Себи је обезбедила трајност и углед.“- нагласио је Вучевић.

   На крају свечаности представљена је Антићева књига песама „Живели прекосутра“ из 1973.године о којој је говорио Владимир Зубац. У музичком делу програма учествовао је гитарски дуо Браћа Крстић.

На крају другог дана манифестације “Антићеви дани”, у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, представљена је изложба “Хороскоп”. Реч је о избору радова са пет досадашњих сазива уметничке колоније МА, одржаних у периоду 2009-2013, на којима је у част Мирославу Антићу, песнику, сликару, редитељу, заједно стварало и учествовало преко педесет ликовних уметника, илустратора, композитора, режисера и песника. Међу њима су: Данијел Бабић, Милош Вујановић, Пал Дечов, Гала Чаки и Корина Губик.

Маја Ердељанин, уредница Малог ликовног салона, подсетила је да су претходне колоније одржане на Петроварадину, у Сремским Карловцима и на Трибини младих Културног центра Новог Сада. “Специфичност ове колоније у томе што није само ликовна. Она окупља уметнике и из других области.”

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања