УЧИТЕЉИЦА МАЈА СТВАРА СВЕТСКЕ ШАМПИОНЕ! Кикиндски ученици бриљирали у менталној аритметици, ЗНАЊЕ ЈЕ ЊИХОВА ВРЛИНА

17/03/2022

Извор: Информер

Пехар светског шампиона освојио је десетогодишњи Марко Гламочан, а његови другари из Кикинде шест златних и 11 сребрних медаља на онлајн Међународном такмичењу у менталној аритметици, у конкуренцији 23.500 учесника из 75 земаља света

Најмлађа учесница има непуних пет, а настарији 14 година и већ постижу невероватан успех. Решавају више десетина задатака из менталне аритметике за мање од 10 минута, који ни њиховим родитељима и многима не полазе за руком. Десетогодишњи Марко Гламочан светски је првак у менталној аритметици и најбољи је међу школарцима у Србији.

– На пробном тесту за менталну аритметику било ми је забавно. Успео сам са друговима и сестром да прођем даље и сад сам дошао до свог циља. То ми је била жеља и хтео сам то да остварим-каже Марко Гламочан, светски шампион у менталној аритметици, који је тај резултат постигао чак седам месеци након завршеног програма.

Бројке су за њих игра, а као из топа дају резултате, у пар секунди изводећи нумеричке операције у глави- помоћу визуализације абакуса и истовремене активације обе мождане хемисфере. Такви су и Маркови вршњаци, Зорана Мечкић и Андреј Вељковић, који су се окитили златним и сребрним одличјима.

– Интересују ме бројеви и много волим да рачунам. Веома сам поносна на себе. На такмичењу ми је било забавно и лепо-прича Зорана.

-Волим менталну аритметику, јако ми се свиђа решавање различитих аритметичких задатака и много сам поносан на све оно што сам освојио-истиче Андреј.

Ту су и Мара Петков, Николина Марјановић и многи други иза чијег неспорног талента и врхунских резултата стоји предан рад за сваког ученика понаособ и мотивација за ментални и интелектуални развој деце едукатора Маријане Љиљак.

-Марко, Зорана и Андреј изузетно су успешни од самог почетка-каже нам, иако јој је рад са свим полазницима “Браинобраин” програма једнако важан, без разлике, од предшколског до старијег основношколског узраста.

– Србија је први пут ове године учествовала на онлајн светском такмичењу, са укупно 230 учесника, док их је из Кикинде било 18. До сада никада нису онлајн искушавали своје знање. Теже је, компликованије и више одвлачи пажњу, а поред тога, мишем морају да пронађу поље где се уноси резултат и да га укуцају на тастатури.

Тако да је за њих то био огроман изазов. Нешто ново са чим су се суочили. Из 75 земаља света имали смо велику конкуренцију од око 23.500 деце-наводи Маријана Љиљак и додаје да је у питању најмасовније светско такмичење икада из менталне аритметике, јер је уживо немогуће сакупити преко 23 хиљаде учесника истовремено.

Поред Кикинде, Србију су ове године представљала деца из Зрењанина, Новог Сада, Инђије, Београда, Врања, Ниша, Бора, Петровца на Млави, Зајечара, Пожаревца, Старе Пазове и Панчева.

Град Кикинда и чланица Градског већа за културу и образовање Валентина Мицковски упутили су честитке поводом великог успеха деце из Кикинде.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања